Bogdan Toma - date biografice

Nume interpret : BOGDAN TOMA
Data nasterii : 08.07.1990, Hunedoara
Tatal : Toma Traian
Mama : Toma Maria
Stare civilă: căsătorit cu Toma Alina Corina (10.10.2015)                   
Copii : 2 : Toma Anastasia Maria, Toma Andrei Drăgan

Reprezintă zona etnografică Ținutul Pădurenilor.
Am început să cânt la vârsta de 8 ani, iar debutul la Televiziunea Română a fost în anul 2001, în cadrul concursului ’’Muguri de tezaur’’, emisiunea ’’Tezaur folcloric’’.
Este membru al Uniunii Artistilor de Folclor Muzical din România (UAIFMR) din anul 2012, asociație constituită din interpreți consacrați de muzică populară și din tineri interpreți, reprezentativi pentru zona din care provin.

Prezentă media:
Facebook - https://www.facebook.com/BogdanTomaHD/
Youtube – https://www.youtube.com/c/BogdanTomaHunedoara
Instagram - https://www.instagram.com/bogdantoma_oficial/

Pentru mai multe informații despre activitatea artistică reveniti in 6 martie 2020

Parintii i-au pus primul prenume Petru dupa bunicul sau, la indemnul bunicii, iar cel de-al doilea, Bogdan, a fost ales de parinti, semnificand in limba slavona, omul Lui Dumnezeu. 
Mare parte a copilariei o petrece in satele natale ale parintilor, Dumbrava si Runcu Mare. Aici descopera incet, incet adevaratele traditii, care era ocupatia lor, ce mancau, ce beau. Aici a invatat sa puna Bogdan Toma pret pe valorile traditionale, pe mancarea traditonala si sa aprecieze tot ceea ce este natural in ziua de astazi.
1997-2001 urmeaza cursurile Scolii Generale Nr.6 Hunedoara
2001-2009 Colegiului National “ Iancu de Hunedoara” Hunedoara. 
Licenţiat al Facultăţii de Inginerie Hunedoara, specializarea Autovehicule rutier, apoi urmeaza cursurile Facultatii de Drept.

Din anul 2018 urmeaza cursurile facultatii de Muzica de la Alba Iulia.
Debutul muzical il are la varsta de 5 ani pe scena Caminului Cultural din satul Runcu Mare, la nedeea traditionala tinuta an de an, unde oamenii obisnuiau sa vina toti imbracati in hainele padurenesti. Asa a facut si el, iar fiind indemnat de cei din familie si de muzicanti de care nu se dezlipea, urca pe scena pentru prima data interpretand melodia “De-oi muri m-or pune-n groapa” din repertoriul lui Aurel Tamas. 
Contactul cu muzica nu lipseste nici in continuare, Bogdan continuand sa cante la gradinita, la serbarile de la scoala. La inceputul clasei a-II-a, colectivul Clubului Copiilor umbla prin scoli sa indemne copii sa practice diferite arte. Fara sa se sfatuiasca cu nimeni, Bogdan, la varsta de doar 8 ani, ia decizia de a se duce la sectia de Muzica populara de la Clubul Copiilor. In iarna acelui an, chiar participa la un festival interjudetean, unde obtine o mentiune. 

In toamna anului 2000, se intalneste la nunta matusii sale, Lucretia, care cantase si ea pana in urma cu ceva ani, cu Dragan Muntean. Acolo a cantat mai spre dimineata, placandu-i foarte mult lui Dragan Muntean. La indemnul regretatului artist, in anul 2001, Bogdan participa la prima editie a concursului “Muguri de tezaur” realizat de doamna Marioara Murarescu in cadrul emisiunii “Tezaur folcloric”.
In martie 2002, se intampla un lucru maret, care probabil Bogdan o sa si-l aminteasca toata viata. Are ocazia si totodata onoarea sa participe la un spectacol televizat de TVR la Bucuresti alaturi de Dragan Muntean, acest spectacol fiind ultimul televizat din viata artistului. Dragan Muntean il recomandase pe Bogdan ca fiind “urmasul sau in muzica” si ii promisese lui Bogdan ca ii asteapta multe drumuri lungi impreuna, dar nu a fost sa fie, pentru ca intr-o luna de zile, marele artist a plecat dintre noi. 
Întâlnirea și colaborarea cu Dragan Muntean îl face pe Bogdan să-și dorească enorm să cânte, dar mai ales să duca mai departe munca lui Dragan Muntean. Astfel, Bogdan Toma profita de orice ocazie care o are pentru a canta lumii melodiile lui Dragan Muntean, dar si toate melodiile padurenesti inca nescoase la suprafata, pentru ca Tinutul Padurenilor reprezinta un izvor nesecat de cultura si traditie.
In 2004, termina Scoala Populara de Arte din Deva, la clasa d-nei Mariana Anghel.
Din anul 2002 si pana in prezent, a participat la numeroase concursuri nationale si internationale. Printre cele mai notabile realizari ale lui Bogdan Toma se numara trofee ale festivalurilor “Mariana Draghicescu”, “Maria Lataretu”, “Drăgan Muntean”, precum şi trofeul Festivalului “Strugurele de aur”, dar si premii importante obtinute aproape la fiecare participare la un concurs, cele mai importante fiind premiile obtinute la Festivalul “ Strugurele de aur” de la Jidvei, Festivalul “Ileana Rus”, Festivalul International “Sivu si Cosmin Golban” si multe altele.
Bogdan Toma a cantat si a colaborat de-a lungul carierei sale cu numeroase ansambluri, orchestre, dar si cu individualitati muzicale importante: Orchestra “Jidvei Romania”, Orchestra “Lautarii din Chisinau”, Ansamblul profesionist “Doina Gorjului”, Ansamblul “ Maria Tanase”, Ansamblul “Banatul”, Ansamblul “Virutozii Banatului”, Ansamblul “Doina Crisului”, Orchestra “Dor hunedorean”, Ansamblul “Silvana”, Ansamblul ”Hategana”, iar ca individualitati amintim pe Dorel Sparios – taragot, Adrian Lucaci – taragot, Adrian Neamtu – taragot, Nicu Briciu – taragot, Ionel Coza - taragot si multi alti.
Participa la numeroase spectacole cu ansamblurile de dansuri din Tinutul Padurenilor din comunele: Toplita, Cerbal, Lelese, Pestisu Mic.
Impreuna cu d-nul Miron Muntean, infiinteaza un Ansamblu traditional numit “Feregana”, alcatuit din tinerii cu varste cuprinse intre 14-30 de ani.
În anul 2011 realizează primul său material discografic, un prim C.D. intitulat „Am venit tată la tine”, compact-disc realizat în acompaniamentul Orchestrei Naţionale Jidvei România, cuprinzând 18 cântece.
În anul 2019 lansează un nou album care de această dată conține 21 de cântece și poartă tiutlul sugestiv: „Asta-i țara florilor, țara pădurenilor”, fiind realizat în acompaniamentul Orchestrei Ansamblului Folcloric al județului Alba, dirijat de către Alexandru Pal.
Bogdan Toma colaboreaza in mod frecvent cu grupul instrumental „Hunedorenii”, fiind prezent alături de aceștia la majoritatea evenimentelor. Solistul hunedorean are multe planuri de viitor legate in special de folclor, de reinvierea obiceiurilor nu doar din Tinutul Padurenilor ci din toata tara, pentru ca folclorul, obiceiurile, traditiile, bucatele traditionale sunt cele mai reprezentative pentru Romania la scara mondiala.