Plăcintele pădurenești cu siguranță sunt cele mai reprezentative pentru Ținutul Pădurenilor iar pădurenii le pregătesc la evenimente speciale ale comunității sau când primesc oaspeți veniți de pe alte meleaguri. Regretatul Dragan Muntean când vorbea despre Festivalul Pădurenilor de fiecare data menționa că oaspeții au fost așteptați cu plăcinte pădurenești. Și astăzi evenimentele la importante localnicii îi servesc pe oaspeți cu plăcinte pădurenești.
Anul trecut rețeta plăcintelor pădurenești cu brânză a fost inclusă in colecția ZESTREA CULINARĂ a României (volumul 2) și tot din 2019 acestea au si un Festival al Plăcintelor Pădurenești care are loc la Poiana Poiana Răchițelii, comuna Cerbăl în a doua duminică a postului Adormirii Maicii Domnului.
Mai jos va propunem rețeta Plăcintelor Pădurenești cu brânză.
Aluat:
40-50 grame drojdie proaspata / 2 plicuri drojdie uscata
1 kg de faina
1/2 linguriță zahăr
1 linguriță sare
375 ml apă
Scrob (umplătura):
300 g brânză frământată de oaie - burduf.
300 g brânză dulce de vacă - zămătișă
1 lingură de mălai.
200 g smântână (de preferat de casa sau cat mai groasă)
3-4 oua
Opțional (mărar tocat)
Făină pentru întins aluatul și ulei de floarea soarelui pentru încins tigaia
MOD DE PREPARARE
Pregătim aluatul cu ingredientele de mai sus și frământăm până se desprinde de pe vasul de frământat dar încă lipicios. Se poate folosi si robot ca pentru orice aluat viteza 1-3. Când se dezlipește de pe marginile vasului cu ușurință îl acoperim cu făină si cu o cârpă sau in vas de dospit și îl lăsăm sa se dospeasca circa 15 min.
Cât timp așteptăm să crească aluatul pregătim umblătura într-un vad amestecând toate ingredientele așa încât să devină o pastă nu foarte curgătoare , e posibil ca în cazul ca folosim smântâna de magazin să nu trebuiască folosită toată cantitatea de smântână sau sa mai completăm cu mălai pentru a îngroșa.
Întindem aluatul în formă rotundă de 26 cm și foarte subțire apoi se împătură în 3 și tăiem capetele astfel încât după desfășurare să formeze un hexagon. Apoi o o așezăm pe un fund rotund. Marginile plăcintei vor ieșii în afară.
În mijloc se pun 2-3 linguri din scrob (compoziția pentru umplătură) apoi o întindem cu grijă până la primele crestături apoi îmtăturăm trăgând ușor razele din două în două si apoi aducem către centrul plăcintei.
După ce este impăturită o punem pe lespede sau pe tigaie (de preferat de fontă) încinsă bine. Tigaia se unge cu puțin ulei. Trabuie lasată să se rumenească ușor pe ambele părți.
Sunt mai gustoase dacă se servesc proaspete fierbinți.
Pentru cei care doresc să mânînce plăcinte gata preparate va prezentăm locația unde gasiți la
Plăcinte Pădureneșți in Hunedoara, sau Plăcinte PĂDURENEȘTI în Deva.
Plăcinte Pădureneșți in Hunedoara, sau Plăcinte PĂDURENEȘTI în Deva.
Sursa foto: Bogdan Toma, Zestrea culinară vol. 2, Horatiu Toma
1 Comentarii
Scrie sa lăsăm la dospit !! Ce ? Ca în ingredientele de la aluat sunt amintite doar faina zahar sare și apa !!
RăspundețiȘtergere