Despre influențele portului pădurenesc

 Dacă în articolele trecute am prezentat în detaliu atât portul femeiesc, cât și cel bărbătesc din Ținutul nostru, al Pădurenilor, ne-am gândit să încheiem seria acestor articole cu câteva informații legate de influențele costumului popular din această zonă. Putem începe acest articol prin remarca că portul popular al bărbaților din Pădurenime, s-a păstrat mult mai bine în timp în ceea ce privește elementele liniei tradiționale decât cel al femeilor, excepție făcând pălărie și încălțămintea. Elementele constitutive ale costumului popular femeiesc, au suferit în schimb modificări însemnate, linia clasică fiind ușor pusă în umbră, iar elementele geometrice fiind înlocuite cu cele florale. Totuși, spre bucuria iubitorilor de tradiție și folclor, pe tabla mânecii de la cămașa femeii se mai păstrează cadrul geometric, chiar dacă mijlocul este decorat cu motive florale.

După cum aminteam și în articolul trecut, portul popular al bărbaților a suferit influențe din zonele apropiate cum ar fi Banatul sau Țara Hațegului, cele mai elocvente în acest sens fiind introducerea în vestimentație a laibărului din Banat și a glugii și șubei din Țara Hațegului. Regiunea Banatului a influențat de asemenea și mărimea forma mânecilor cămășii bărbătești cît și a pălăriei. Cât despre portul popular al femeii, putem spune că a împrumutat de la bănățeni pieptarul înflorit, piesă vestimentară produsă exclusiv la Marga, Dobra și Ilia.


Mulți poate s-ar mira de ce tocmai atâtea influențe provenite din Banat, dacă cele două regiuni sunt destul de izolate una de alta? Ei bine, mereu cultura populară din regiunea Banatului a fost mult mai dezvoltată, îndeosebi cea a portului popular, exercitându-și astfel o presiune asupra culturii populare din Ținutul Pădurenilor. Din fericire, izolarea geografică a ținutului nostru a permis strecurarea doar puținor elemente din Banat, în general straiele populare conservându-și specificul și individualitatea foarte bine. În general, linia, conturul, motivele și culorile sunt extrem de accentuate, fiind inspirate cu tărie atât din relieful zonei, cât și din traiul dur al locuitorilor

Câți dintre voi însă știți că Ținutul nostru, al Pădurenilor nu este singurul din lume? O sa revenim cu detalii si asemanari cu alte țări.

În concluzie, putem spune că atât umbrele, câte și luminile și contrastele  din  Ținutul Pădurenilor cu siguranță se regăsesc în portul popular, acestea fiind martore ideologiei arhaice, a tradițiilor păstrate încă din vremea întâilor străbuni ai noștri, cât și a vieții aspre a pădurenilor desfășurată cu o deosebită strășnicie într-o zonă cu un relief contrastant, care pune în evidență când frumusețea văilor abrupte, când a celor înguste și împădurite, când a culmilor netede.

 Autori:  Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

Foto: Toma Radu, Norana Adina, Tif  Marica 

0 Comentarii