Furnalul de la Toplița

Un obiectiv turistic din comuna Topliţa care stă mărturie istoriei unice a locului, este furnalul, din care s-a păstrat doar vatra din piatră. Restul construcției din lemn a ars de-a lungul timpului de mai multe ori și a ajuns să fie abandonat. Furnalul a fost ridicat, datorită însemnatelor rezerve de minereu de fier existente la Ghelari și Teliuc, bogăției pădurilor furnizoare de mangal și grație tradiției de prelucrare a fierului de către pădureni. Datat din 1781, an care marchează şi momentul de început al metalurgiei moderne în Ținutul Pădurenilor, acesta a fost cel dintâi care a produs fontă în regiune.

Furnalul din satul Topliţa, este pus în funcţiune în anul 1781 la 01 iulie, la initiativa tezaurariatului imperial habsburgic. Era primul furnal modern la acea vreme de pe domeniul Hunedoarei, pe locul unde astazi se pot observa doar ruinele. Furnalul a functionat pana în anul 1837.



La Topliţa, minereul de fier era prelucrat într-un furnal încă de la mijlocul secolului al XVIII, însă în urma unui incendiu petrecut în 1838, furnalul de la Topliţa a fost scos distrus. În prezent, nu a mai rămas nimic din el.

0 Comentarii