SUS CU VIAȚA! Un grup de tineri vrea să reînvie satul tradițional românesc. Primul pe listă este Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor

Cristian Jurca e din Alba Iulia și are 33 de ani. Spune despre el că este „inginer de tumbe”, adică antrenor de dans sportiv, însă ocupația lui de bază e studierea energiilor alternative și a arhitecturii sociale.

Denise Tama a studiat canto și a cochetat câțiva ani cu muzica. Acum este designer de bijuterii handmade și locuiește la Londra. Nu pentru totdeauna, a decis ea.

Ȋntr-o zi, pe când Denise începuse deja să-și caute o casă pentru a se întoarce acasă, Cristian a citit pe online un articol despre satul de marmură. „În Alun, județul Hunedoara, mai trăiesc doar două familii”. Și-s peste 100 de case părăsite. Ȋn vreme ce 4 milioane de români sunt plecați în afara granițelor, iar unii dintre ei vor să se întoarcă în țară. Cum ar fi dacă... ?

Așa a apărut ideea înființării unui ONG care să salveze satul Alun. Mai întâi, Cristian a mers în comuna Bunila, de care apaține satul, și-a stat de vorbă cu primarul și cu viceprimarul. Le-a spus că vrea să facă ceva pentru ca Alun să nu moară. „Iar ei au arătat bunăvoință și deschidere proiectului”, spune Cristian. Acum autoritățile locale actualizează situația tuturor caselor, le identifică pe cele care mai au proprietari și iau legătura cu potențialii moștenitori.

Odinioară, acest sat, situat la doar 30 de kilometri de municipiul Hunedoara, era unul prosper. Cu celebra marmură de Alun s-a construit și Casa Poporului din București. Vechea carieră din care a fost extrasă se află chiar la intrarea în sat. Din bunăstarea de pe vremuri n-a mai rămas decât drumul pavat cu marmură care te duce spre Alun. Și fundațiile caselor, construite din aceeași piatră ca și biserica nouă din sat. Ridicată între anii 1937 și 1939, este singura biserică din România cu ziduri de marmură. Și a doua din Europa.

Siteste mai mult pe: ActiveNews

0 Comentarii