Masuratul oilor in Tinutul Padurenilor

Foto credit: captura youtube
Traditia masuratului oilor inca se pastreaza in Tinutul Padurenilor astfel ca in fiecare primavara la inceputul lunii mai are loc traditia care va decide care dintre posesorii de animale va primi cel mai mult lapte in vara care urmeaza.
Măsuratul laptelui este un obicei vechi de sute de ani şi se desfăşoară înaintea începerii păstoritului şi are menirea de a asigura din partea ciobanilor cantitatea de lapte corectă pe care trebuie să o primească.
Obiceiul începe cu o seară înainte când se aduc pentru prima dată oile tuturor sătenilor, la comun, pe. Sunt mulse de cei mai vrednici oameni din sat, pentru a se asigura că toate oile au ugerele goale. Această operaţiune se numeşte „roscolul oilor”.
A doua zi în ziua de măsurat, fiecare pădurean vine la stână la ora 12, îşi pregăteşte un loc de muls la. Se aduc oile din stână, se sfinţesc de către preotul satului. Toate vasele în care se mulg oile, împodobite cu flori vesele, sunt verificate să nu aibă apă. Dupa aceea, fiecare îşi mulge oile sale. De regula masuratul incepe cu ciobanul (pacurarul) care are si cele mai multe ori in cele mai multe cazuri astfel ca prima data se masoara productia de lapte a celui care are mai multe oi.
Laptele rezultat este măsurat şi trecut în socoteala ciobanului. Aceasta înseamna că, de acum încolo, ciobanul trebuie să obţină de la respectivele oi aceeaşi cantitate de lapte pe care a obţinut-o şi stăpânul lor în acea zi. Pentru a ţine mai bine evidenta acestor cantităţi de lapte, ciobanul îşi încrustează pe toiagul sau semne speciale. Fiecare cioban/proprietar de oi goleşte găleata sau gălețile în cupă, se numără cupele şi apoi dacă a rămas mai puţin de o cupă se măsoară cu lingura și se notează rând pe rând producția de lapte a fiecarui proprietar de animale.

Odată sfârşit măsuratul laptelui, ciobanul şef anunţă cine a făcut cel mai mult lapte şi rămâne primul la stână ca să-şi ia brânza apoi se anunţă „rândul la brânză” până la finalul sezonului de păşunat.

Înainte de plecarea turmei, sătenii se veselesc, cântând, mâncând şi dansând. Pe parcursul sezonului de păsunat fiecare posesor de animale ajunge de mai multe ori "de rând" la stână pentru a lua cota de lapte/brânza , cotă stabilită în urma măsuratului de la început de sezon

0 Comentarii