De asemenea am sugerat tineretului care de astădată era gata să facă orice, ideea constituirii unei echipe de dănsatori cari să cultive și să reprezinte dansurile naționale specifice regiunei. Echipa s'a constituit sub conducerea tânărului Alic Nicolae Știut.
Prima reprezentație astfel organizată s'a ținut in co- muna Ghelar, in seara zilei de 6 Aprilie 1942 (a doua zi de Paști), pentru care s'a trimis tuturor autorităților și locuitôrilor locali și jur următoarea invitare:
„Corul Mixt format din tineretul Muncitor, Premilitari și Extra- școlari din Ghelar, sub conducerea d-lui înv. Moș Gheorghe și cu concursul Pr. Nerva Florea, organizează: UN FESTIVAL în seara zilei de 6 Aprilie a. c., la orele 20 fix, în Sala Minelor, la care cu onoare vă invită să binevoiți a lua parte, asistând la desfășurarea următorului
Program:
1. Imnul Regal (cor) de Fr. Hăbsch.
2. Imn și Indemn (poezie originală) de Forte Iulia.
3. Mândruliță Dodă (cor) de N. Oancea.
4. Badea 'nalt și Subțirel (cor) de N. Oancea,
5. Brâul dela Vad și pădurenesc (dansuri).
6. Ș'are măi (cor).
7. Lângă leagăn (cor) de N. Oancea.
8. Se 'ntorc Vitejii (cor) de Castaldi. Ș. Când calci jurământul (scenariu).
1O. Fantezia Eroilor (cor și fanfară) de I. Brițican.
11. Peste deal (cor) de I. Vidu.
12. Răsunetul Ardealului (cor) de I. Vidu, Marș executat de fanfară. Venitul este destinat la întregirea fondului pentru construirea bisericii ortodoxă din Ghelar.
Intrarea benevolă".
Festivalul desfășurat a stârnit admirația numerosului public ce a asistat și a d-lui Ing. Nicolae Grigore, Șeful exploatării minelor din Ghelar, care la propunerea d-lui Faur Avram, a ținut să ne înlesnească organizarea unui al doilea festival în orașul Hunedoara, realizat la data de 17 Aprilie 1942. Cu acest prilej Pr. Florea și-a luat angajamentul de organizare, iar pentru execuție, muncitorul Mersici Iosif s`a atasat cu tot sufletul și astfel s-a inceput combinarea Corului cu Fanfara pentru câteva bucăți cari mai târziu au stârnit admirația asistenței.
Domnișoara înv. Miclea Cristina, în dragostea mare ce a manifestat-o întotdeauna față de arta muzicală, ne-a oferit prețiosul concurs cu vocea-i dulce, plină de farmec, care stârnit admirația celor cari au ascultat-o, umplând golul ce se simțea în organizația noastră din lipsa, unui distins solist. Astfel orgcmizați am aranjat festivalul în orașul Hunedoara.
Publicul hunedorean ne-a primit cu multă rezervă și neîncredere, cum de altfel la început am fost priviți peste tot, pentru ca mai târziu să ne mărturisească toți pe lângă aceasta și admirația și uimirea ce le-am trezit-o prin frumusețea portului tradțional specific regiunei Ghelarului, spiritul de disciplină și preciziunea cu care s'au executat de adevărații „Pui de Daci" cântecele din repertoriul anunțat.
Păr. Florea în cuvântul de mulțumire adresat publicului și aci ca și în celelalte localități unde ne-am prezentat mai târziu, a arătat dragostea care a început să se cimenteze, între membrii Corului, fanfarei și conducătorii lor, precum și dorința lor de duce la îndeplinire mărețul locaș de închinare care va rămâne pururea grăitor despre hărnicia lor.
0 Comentarii