Comuna Lelese



Comuna Lelese (în maghiară: Lelesz, în germană: Lelsdorf) este așezată în partea de sud-vest a județului la o distanță de 45 km de municipiul Deva și la 31 km față de municipiul Hunedoara. 

Comuna Lelese este alcătuită din 4 sate și anume: 
Lelese
Runcu mare
Sohodol. 

Este situate în ținutul pitoresc al padurenilor, care cuprinde ramificațiile de est ale munților Poiana Ruscă, ce ne apar ca un întins platou, mărginit la nord de Valea Mureșului, la sud de Țara Hategului iar spre est oprindu-se abrupt în Valea Cernii, pe linia Nandru, Hunedoara, Teliuc. 

 Se invecinează, în partea de est cu minicipiul Hunedoara și comuna Ghelari, în partea de sud cu comuna Bunila, în partea de vest cu comuna Bunila și Cerbel, iar în partea de nord cu comuna Cerbal.

Comuna Lelese este administrată de dl primar Ciprian Gheorghe Achim, ales pentru prima data în anul 2000 și un consiliu local compus din 9 consilieri.

Conform siteului localitatii http://comunalelese.ro/ in Anuarul Institutului de Istorie din Cluj din anul 1958 – 1959 consemnează “In conscripții sub noțiunea de Pădureni sunt înscrise firește numai satele aparținând domeniului Hunedoarei”. Textele informative asupra lor în urbariile din 1674, 1681 – 1682 sunt aproape identice. Printre satele amintite în ținutul padurenilor sunt cuprinse și cele aparținând comunei Lelese. 
În dicționarul localităților din Transilvania de Coriola Radu, satul lelese se găsește sub denumirea ungureasca Lelesz. În anul 1733 o găsim sub denumirea de Leljesze, în conscripția Klein cf. Bunea și Togan. În anul 1750 – Lelassza în conscripția Aron, cf. Bunea. În 1760 – 1762 Lelesz, în conscripția Buccow cf. Cioban. În 1854 – Lelesz Seles – buletinul 108 Lelesz – v. Lelese

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Lelese se ridică la 406 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 511 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,31%). Pentru 2,96% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (92,12%), cu o minoritate de penticostali (2,96%). Pentru 2,96% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Atractiii turistice

Situata intr-o zona mai retrasa in zona pitorescul locului a fost pastrat iar traditiile au fost conservate si promovate. Ansamblul Lelesana din localitate participa la numeroase evenimente folclorice in care prezinta obiceiul Nuntii Padurenesti

In localitate pot fi vizitate bisericile:






0 Comentarii