Hidrocentrala Cățânaș

Pe raza comunei Ghelari a funcţionat însă, încă inainte de  1910, o micro-hidrocentrală, amplasată pe Valea Govăjdiei, care furniza energie minelor de fier din zonă

A fost prima hidrocentrală din ardeal la vremea respectivă, construită şi inaugurată în 1910 pentru a asigura alimentarea electrică a minei de la Ghelari.
Foto by  Rudolf Hanzelik


Lucrarile au inceput in 1897 si au duraat până în anul 1910 . construcția sa a fost concepută pentru a produce energie electrică pentru alimentarea  combinatului Siderurgic Hunedoara. Sursa de apă petru această centrală electrică a fost ales râul Runcu Mare în aval de confluența cu rțul Peștiș pentru a asigura un debit de apă corespunzător pentru alimentarea turbinelor centralei.  

Conducta de aducțiune a fost aamplasată pe versantul drept al râului Runc având o lungime de 6 KM și diametru de 1 m. Conducta este realizată din beton consolidat și se sprijină pe fundații de beton armat.

Castelu de echilibrare a apei este  amplasat tot pe versantul drept a râului Cățânaș la o înălțime de 11 m față de amplasamentul microcentralei iar Conducta de cădere a apei conduce apa forșat din castelul de echilibrau la turbinele centralei, conducta de 1 metru diamentru fiind consolidata pe fundașii de meton armat.

Sala mașinilor (a turbinelor și a generatoarelor) este amplasată la piciorul dealuilui Cățânaș, pe malul drept al râului Runc, in care deverseaza apa după ce a efectual mucru mecanin, lovind în paletele turbinei, care rotest rotorul turbinei cu 1.500 de ture pe minut și aceasta învârte rotorul generatorului care produce energie electrică pe care o vehiculează în linia de transport a energiei electrice. 

Sala mașinilor a fost dotată inițial cu 2 grupuri având o putere de 180 KvA la o frecvență de 40Hz.
Această centrala funcționa izolat  alimentând in principal Combinatul Siderurgic Hunedoara și în secundar debida energie elecrică și în rețeaua care alimenta Ghelarul doar ăn caz de avarie la centrala Nâdrab.

Centrala a fost modernizată in anul 1967 deoarece era cu o dotare tehnică învechită ocazie cu care a fost dotată cu două grupuri electrice având o putere nominală de 150 KvA fiecare la frecvența de 50 Hz fiind astfel aliniat la frecvența sistemului national și european. 

Sursa: Monografia comunei Ghelari, Wikipedia si blogspot 

0 Comentarii