HAI-HUI PRIN PĂDURENIME


Vă mai amintiți începutul articolului de săptămâna trecută? Cel cu cățelușii Husky din Vadu Dobrii? Dacă nu l-ați citit încă, aveți link mai jos. Ei bine, în acel articol vă povesteam la început cum erau iernile de odinioară. Se pleacă de la aceeași idee, cea de a fugi de zarva orașului, stabilirea în inima munților și de a pune zona în valoare.

În acest articol este vorba despre un pădurean autentic, Bogdan Ticula, care împreună cu soția lui Niculina, sătui de agitația orașului, și-au luat inima-n dinți și au plecat în cătunul Vălari, ce aparține de comuna Toplița. Acest loc îl puteți găsi urmând drumul județean DJ 687D ce leagă Hunedoara de Toplița, apoi drumul comunal DC109A.  Bogdan este cel ce a crescut în aceste locuri și el  a dorit să facă ceva pentru zona în care a copilărit. S-a întors la locul de baștină, după ce s-a căsătorit în 2013, amândurora plăcându-le agricultura și creșterea animalelor. Au o mică fermă acolo și s-au obișnuit să își aștepte oaspeții doar cu produse bio. Tot ce se găsește în gospodăria lor este îngrijit și făcut cu tot dragul de cei doi soți.

Dintre toate animalele avute în gospodărie, cel mai bun prieten al lui Bogdan este calul său, căruia i-a acordat și o mare atenție. Vrea să arate tuturor legătura dintre ei, așa că s-au hotărât să organizeze mici călătorii cu căruța și/sau cu sania trasă de cai, în funcție de sezon și de condiții. Toate aceste lucruri sunt pentru a pune  în evidență, din nou, Ținutul Pădurenilor.

Fiecare persoană ce va vrea să ajungă în gospodăria familiei Ticula, va avea parte de mai multe surprize. În primul rand, după cum am mai scris mai sus, o să mănânce copios, cele mai bune gustări, dar și nelipsitele plăcinte pădurenești, un deliciu pe cerul gurii, nu altceva. Apoi, dacă se vor hotărî să plece în explorarea unor locuri necunoscute, să fie pregătiți să rămână fără cuvinte. Tărâmul de basm, înconjurat de păduri infinite, dar și de ospitalitatea și prietenia localnicilor. Acolo mai trăiesc în prezent doar câteva zeci de suflete. Fie vară, fie iarnă, plimbările sunt la ordinea zilei.


Traseul este bine stabilit de către Bogdan. Se vizitează bisericuța din lemn a locului, veche din sec XVII, apoi continuă cu vizitarea unul alt cătun numit Droblea, un cătun uitat de lume, care nu mai are niciun locuitor dar de îndată ce lumea ajunge acolo pur și simplu i se taie respirația. Peisajul este într-adevăr minunat, cu brazi înalți și culmile munților Poiana Ruscă la orizont. Acesta este situat între Vălari și Poienița Voinii. După acest urcuș greu, gazda se hotărăște să se așeze împreună cu oaspeții săi pe o pajiște, unde vor avea încă o surpriză din partea lui. Un prânz pădurenesc, cu brânzeturi, slană, ouă și legume din gospodăria proprie. De asemenea nelipsitele plăcinte pădurenești pregătite cu tot dragul de Niculina sunt încă calde și înfășurate să se păstreze bine.  

După acel picnic nemaipomenit e timpul de întoarcere spre ograda casei. Familia Ticula e întotdeauna bucuroasă de oaspeți, așa că ei se vor bucura mult dacă oamenii se vor hotărî să mai petreacă puțin timp alături de ei. Copiii, dar și adulții pot lua parte la activitățile zilnice din gospodarie, chiar și la mulsul oilor și a vitelor sau, un alt exemplu, strângerea ouălor din cuibare.  Este un mod plăcut de a termina o zi superbă în Pădurenime, iar persoanele  ce aleg să-și petreacă timpul liber în acest mod, cu siguranță vor învăța multe și se vor relaxa, uitând de problemele cotidiene.

Ograda familiei Ticula este întotdeauna deschisă, bucuroasă de oaspeți și să își facă noi prieteni. Prețul unei astfel de călătorii în timp este de 50 lei pentru adulți și 30 lei pentru copii fără picnic sau 75 lei pentru adulți și 50 lei pentru copii cu picnic.

 Haideți să ne reamintim gustul copilăriei, dar să și păstrăm vie amintirea unei vieți de odinioară.

 Să ne vedem cu bine, sănătoși și voioși!

Autor: Norana Adina 

Ținutul Pădurenilor - România

Photo: Arhiva Bogdan Ticula





































































 


0 Comentarii