PLĂCINTĂ CU DOVLEAC


După cum vă spuneam în articolele precedente Ținutul Pădurenilor vă poate oferi atât de multe surprize. Fie ele vizuale, datorită locurilor minunate găsite în Pădurenime fie gastronomice. Vă povesteam de celebra rețetă pădurenească de plăcinte cu brânză. Cum se zice în popor, câte bordeie, atâtea obiceie. Ei bine, o altă modalitate de a-ți bucura papilele gustative în Ținutul Pădurenilor sunt și plăcintele cu dovleac, sau cum se spune în Pădurenime, cu gustoasa curcubetă.

Neapărat trebuie încercată și această rețetă. Teoretic dar și practic rețeta este la fel ca și a plăcintelor pădurenești cu brânză. Ceea ce este diferit la acestea este scrobul, umplutura pe înțelesul tuturor și bineînțeles gustul inconfundabil.


Ingrediente:

1kg făină

1/2 linguriță sare

375 ml apă 

1 pliculeț drojdie (7g drojdie uscată)

Scrob (Umplătura):

Dovleac (fiert si scurs)

Smântână

Iaurt

ouă 

zahăr după gust

zahăr vanilat

puțin griș/mălai pentru a lega compoziția


Ulei pentru prăjit

făină pentru întins aluatul


 Aluatul pentru plăcintă este același prezentat anterior în rețeta plăcintelor pădurenești. Făina, alături de celelalte ingrediente se amestecă până devine un aluat puțin lipicios. Se frământă până acesta se ia de pe pereții vasului în care sunt făcute. Aluatul se lasă la dospit.


Până crește aluatul facem scrobul (umplutura pentru plăcinte): amestecăm dovleacul, acesta fiind fiert și scurs în prealabil, după care adăugăm smântâna și grișul/mălaiul iar în final legăm toată compoziția cu ou. 


Când aluatul este dospit se întinde o foaie subțire apoi se așează pe un fund rotund de lemn, de 20-25 cm diametru iar marginile foii rămân afară .Dacă nu aveți fund rotund se poate face și pe fund de altă formă însă va fii mai dificil la mutatul în tigaie. Se taie cu cuțitul în câteva locuri în așa fel încât când va fi împăturită să prindă formă hexagonală. Apoi în mijlocul foii se pun 2-3 linguri de scrob, împăturindu-se ca mai apoi să fie puse în uleiul încins în tigaie. Timp de 2-3 minute se prăjește pe fiecare parte. Dacă nu doriți ca plăcinta să aibă o formă hexagonală, atunci, pur și simplu, puteți împătura foaia în două.


Dragii noștri, cu siguranță v-ați îndrăgostit de meleagurile pădurenești dar și de minunatele rețete gastronomice. Ele sunt păstrate cu sfințenie în fiecare familie din pădurenime și sunt preluate de la o generație la alta.



Follow my blog with Bloglovin

0 Comentarii