Plăcinte pădurenești



Fiecare zona a țării are semnificații proprii,atât  folcloric vorbind,cât și  gas
tronomic. Odată ajunși în Ținutul Pădurenilor, fiecare dintre vizitatori au dorința de a afla cat mai multe informații despre locuri, oameni, tradiții, dar și să încerce cât mai multe mâncăruri tradiționale. Cea mai cunoscută rețetă pădurenească, fără doar și poate, este cea a plăcintelor pădurenești. 

Rețeta acestor plăcinte nu are o origine specifică, însă se crede că este înrudită cu mâncarea dacilor. Aceasta rețetă se moștenește din generație în generație, fiecare gospodină având câte un mic secret. Pe cât de simple sunt aceste plăcinte, pe atât de gustoase sunt.  După cum am mai scris și în alte articole despre plăcinta pădurenească se știe că aceasta se face din aluat dospit puțin pentru a putea fi întins ușor,apoi întins ca o formă rotundă și se pune brânză. Ingredientele  care stau la baza acestor plăcinte sunt drojdie,făină, apă,ulei,brânză,smântână și iaurt. Dacă doriți să aflați cum se fac aceste plăcinte, avem in paginile acestui site rețeta în care explicăm  de ce e nevoie și cum se prepară acest deliciu.

Ținutul Pădurenilor este cunoscut ca fiind o zonă cu potențial turistic foarte mare,iar locuitorii doresc să îl pună în valoare cât mai mult. În acest fel micii,dar și marii antreprenori ai locurilor au luat naștere.Astăzi, vrem să vă vorbim despre o familie al cărei vis a fost să facă cunoscută rețeta  plăcintelor pădurenești. Este vorba despre familia Ciuculescu, în special Mărioara Ciuculescu, din satul Feregi,comuna Cerbăl. Ea s-a născut în Poiana Răchițele ,dar după ce s-a căsătorit de tânără, s-a stabilit în Feregi. Este binecunoscut faptul ca în  fiecare  familie din Pădurenime sunt oameni vrednici și gospodari,ocupându-și timpul cu agricultura și creșterea animalelor.Familia Ciuculescu nu a fost mai prejos.

 Totul a pornit de la idea doamnei Mărioara de a arăta lumii întregi aceste bunătăți. În urmă cu 10 ani ea a participat la târguri de promovare cu produse tradiționale. Atunci a văzut că posibilități ar fi și ar avea un impact bun asupra orașenilor. De-a lungul anilor a reușit să își deschidă plăcintăria mult dorită,schimbând de câteva ori locațiile,dar mai apoi, găsindu-și loc lânga primăria orașului Deva. Cu multa truda a reușit să își îndeplinească visul de a avea marcă înregistrată OSIM- plăcinte pădurenești,începând cu data de 15 Mai 2020.




În timpul liber, doamna Mărioara își petrece timpul  alături de familie,dar și vizitând și mama,dar și locurile dragi din Ținutul Pădurenilor. Ea plănuiește ca în viitor  să își deschidă o plăcintărie  și în satul său drag. Dorește să-și facă fericiți consătenii, dar și toți cei care vizitează Ținutul Pădurenilor, să le bucure papilele gustative. Dar,până atunci,familia Ciuculescu s-a hotărât să își deschida un mic magazin alimentar,pentru nevoile tuturor sătenilor,in Feregi. Afacerile de la oraș  le va lăsa pe mainile copiilor ei Adina și Adrian și a nurorii Luminița,iar ea se va reîntoarce în Pădurenime, în Feregi, să se bucure de anii bătrâneții și de cei trei nepoți, pe care îi consideră sufletul ei . Cu multă muncă a reușit pe lângă magazinul din centrul Devei să deschidă încă unul în incinta Pieței Agroalimentare din același oraș,dar din cauza vremurilor pe care le trăim cu toții a trebuit să îl închidă  pe cel din piață. Pe viitor ea plănuiește să deschidă mai multe magazine în județ,ba chiar și în afara județului Hunedoara, să facă această plăcintă pădurenească cât mai cunoscută. Dar asta se va întâmpla când timpurile și legile îi vor permite.

Pe lângă faimoasa plăcintă pădurenească, în magazinele doamnei Mărioara mai putem găsi și alte feluri de plăcinte,fiecare dintre aceste feluri având un gust aparte. Fie că e vorba de plăcinte cu măr,cu varza sau cartofi,dar și cu dulceață, fiecare în parte vor rămâne în memoria fiecăruia. 

Ceea ce tanti Mărioara a reușit să facă este minunata plăcintă pădurenească in opt colțuri, invenție proprie. Ea pune scrobul în mijloc apoi o impăturește în așa fel încât mijlocul plăcintei să nu fie acoperit cu aluat. Interesant este faptul că aluatul nu va da pe dinafară și nu se imprăștie in tigaie, cum toată lumea va crede.

Fiecare fată sau femeie din Ținutul Pădurenilor păstrează cu sfințenie în suflet,dar și în cartea de bucate, rețeta plăcintelor pădurenești,învățată de la mame sau bunici. Acestea se pot deosebi de la o casă la alta,procedeul fiind același,doar micile secrete făcând diferența. Cu cât mai mult suflet este pus,cu atât mai gustoasă plăcinta va fi.

Acum, în încheierea articolului  sperăm că v-am trezit interesul de a încerca această rețetă tradițională,dar și având speranța că odată ajunși în Deva să treceți să încercați minunatele plăcinte ale doamnei Mărioara.O să aveți parte de multe surprize gastronomice acolo. Sunt adevărate delicii!

Poftă bună și spor la treabă dragi pădureni!  Așteptăm poze pe rețelele de socializare cu plăcintele dumneavoastră!

Autor: Norana Adina 

Ținutul Pădurenilor - România

Photo: Arhiva Plăcinte Pădurenești Feregi








0 Comentarii