"Fata s-a întors acasă de la râu, iar bătrânei Dochia, văzând florile din mâna fetei, i s-a aprins în suflet dorul de munte și de verdeață. Astfel, s-a îmbrăcat cu nouă cojoace, și-a luat oile și a urcat pe munte. Pe parcursul călătoriei vremea s-a încălzit, iar Dochia și-a scos, rând pe rând, cele nouă cojoace, până când nu a mai rămas cu niciunul. Când a ajuns în vârf, a început să ningă și să înghețe. Atunci, Dochiei i s-au arătat Dumnezeu și sfântul Petru, care i-au spus: “Vezi cât de rău este să stai în frig și umezeală, tu, cea care ți-ai obligat fiica să spele iarna lâna la râu?”. Dochia a înghețat de frig și s-a transformat în stană de piatră împreună cu oile sale, mărturie vie a acestei legende fiind rocile din munții Ceahlău care se pot observa și astăzi."
Ei bine, de aici, de la legenda babei Dochia și până în perioada 1-9 martie nu mai este decât un pas în a înțelege semnificația. Femeile pădurence ţin "Zilele babei". Fiecare dintre fete/femei își aleg o zi din acest interval pe care o consideră "baba ei". Unele dintre ele pot fi bune, altele rele, după “cum umblă timpul în ziua respectivă”. În ţinut se păstrează frânturi din legenda referitoare la Baba Dochia, muiere bătrână care se poartă rău cu nora ei, drept pentru care Dumnezeu o pedepseşte. Se spune în popor că așa cum este baba, așa va fi și persoana respectivă tot anul.
Dragi pădureni, vă invităm cu drag, la început de primăvară, să vă alegeți baba în acel interval de timp. Dacă doriți, vă invităm de asemenea să împărtășiți cu noi data aleasă, ca mai apoi, să ne spuneți cum a fost.
Vă mulțumim pentru timpul acordat lecturării fiecărui articol și vă dorim o primăvară minunată, plină de frumos și multă sănătate! Să ne ajute Dumnezeu!
Autor: Norana Adina
Ținutul Pădurenilor - România
Foto: Horatiu Toma
Sursa: https://www.traditii-superstitii.ro/
0 Comentarii