Blagoveştenia


Continuăm călătoria prin tradițiile în Ținutul Pădurenilor prezentânduvă astăzi o un nou obicei de această dată unul legat de Sărbătoarea Sărbătoare cu dată fixă (25 martie), Blagoveştenia păstrează denumirea slavonă a Bunei Vestiri. 

În Ținutul Pădurenilor simbolul zile de Bunavestire îl constituia bolbotaia (vâlvâtaie), adică focul şi fumul rezultat din arderea în grămezi a diferitelor feluri de gunoaie din gospodărie. Cu două, trei zile înaintea sărbătorii, gospodarii adunau resturi de paie, frunze, torii, bercuri rămase de la frunzari, după hrănirea oilor, vrejuri de fasole etc. cărora le dădeau foc înainte de a se face ziuă. Acum se vedea şi care femeie se scula mai de dimineaţă. Era mai mult fum decât foc. Copii aşteptau cu multă nerăbdare să vadă, atunci când făceau ochi, flăcările din curte jucând pe tavanul casei, pentru ca apoi, zbughind afară, să înceapă a sări peste grămezile arzând şi fumegând, fie din propria plăcere fie la îndemnul părinţilor, “ca să nu-i muşte şerpii”. Observăm că după ritualul de îndepărtare al şerpilor, din sărbătoarea precedentă, a sâmţilor, acum asistăm la un altul, de prevenire a muşcăturilor de şarpe. 

Primul din familie care se trezea ieşea în curte şi dădea foc grămezilor pregătite de cu seară. Tot satul se acoperea de fum. În unele localităţi (Goleş, Mladini, Vălari) şi vitele erau mânate să treacă prin fum, atât vacile cât şi oile, ca să nu le muşte şerpii în timpul verii. 88

Totodată, oamenii erau conştienţi că fumul distruge ouăle omizilor cuibărite în coaja pomilor. Un câştig imediat era însă acela că, după această sărbătoare, incinta gospodăriei devenea mai curată, în bolbotaie dispărând toate resturile vegetale care nu mai foloseau.

Sărbatoarea Buneivestiri în tradiția ortodoxă

De obicei, sărbătoarea Buneivestiri cade în Postul Mare, dar, cu toate acestea, este o zi de bucurie. Astfel, postul este mai puțin aspru în această zi, fiind admis consumul de pește.

Dacă sărbătoarea este într-o zi obișnuită a postului, Sfânta Liturghie poate fi făcută seara, împreună cu Vecernia. Când se întâmplă acest lucru, sunt respectate regulile de post ale Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite. Sfânta Liturghie a Buneivestiri este singura slujire a Liturghiei Euharistice a Sfântului Ioan Gură de Aur permisă într-o zi de peste săptămână în Postul Mare.

Dacă Bunavestire cade în aceeași zi cu cea de Paști, sărbătoarea rezultată se numește Kyriopascha și este sărbătorită după o rânduială aparte. Această suprapunere nu mai apare în bisericile care urmează calendarul iulian revizuit.

Tradiția greacă

Multe persoane aleg această zi ca zi de pelerinaj în insula Tinos în cinstea Maicii Domnului. Mii de pelerini asaltează docurile și străzile orașului ca să viziteze Biserica din Evangelistria (Tinos, Grecia) care adăpostește o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Descoperită într-o viziune, a fost găsită îngropată într-un câmp în 1823, iar biserica a fost construită ca să o adăpostească. Pelerinii aduc daruri și bijuterii pe care le donează bisericii. În 15 august (Adormirea Maicii Domnului) și în 25 martie, icoana este purtată prin oraș într-o procesiune măreață.



0 Comentarii