Drumeție în Ținutul Pădurenilor: la ghiocei și cocoșei

Valea Govăjdiei văzută de "La Cruce"
Foto: Adriana Ursu


 Într-o frumoasă zi de primăvară, am pornit în căutarea ghioceilor. Traseul ales de noi, a fost unul cu "tradiție". În copilărie, era unul dintre obiectivele des vizitate: "La Cruce". Nu e ghelărean să nu fi auzit sau vizitat acel loc minunat. 

Am pornit de la Undișor, dar, am cam trișat, deoarece am făcut plimbarea fiind.. motorizați. Când eram la școală, ne adunam mulți copii și parcurgeam pe jos traseul. Ne luam în rucsăcel mâncare, apă și.. cam atât. Răsuna pădurea de râsetele noastre...Am putut urca cu ATV-ul până pe PLESA. De acolo am luat-o la pas. Am avut noroc de o zi frumoasă de primăvară, cu soare darnic și plăcut.   Am urmat cărarea (cam nebătătorită) și am ajuns la Cruce, unde am găsit foarte puține flori: vreo 4 ghiocei, maxim 15 cocoșei și un fir de toporaș (doar le-am admirat și  le-am pozat). Dar peisajul și liniștea a făcut să merite tot efortul. 

Lucian Blaga spunea că "veșnicia s-a născut la țară" și câtă dreptatea avea! Acolo, în mijlocul pădurii, timpul s-a oprit în loc.  De sus se vede Govăjdia și se aude apa care curge neîncetat. După ce am imortalizat momentul, am pornit spre un alt loc știut de noi: "Pe Poiană". Dar nici acolo nu am avut mare succes. Firele de ghiocei erau firave...parcă amorțite de frig.  Am depănat câteva amintiri despre copilărie și am plecat mai departe. Următoarea destinație a fost Valea Alunului. Acolo am fost  întâmpinați" de un covor de ghiocei. Niciodata în viața mea nu am văzut atât de mulți ghiocei așa că a meritat osteneala zilei căci splendoarea unei mari de ghiocei a răsplătit efortul!  

A fost o drumeție frumoasă, liniștită plină de frumos și voie bună!

Voi ce amintiri aveți ? pe unde mergeați la ghiocei? 

Vă invităm în Ținutul Pădurenilor să admirați ghioceii de pe aceste meleaguri, dar vă reamintim că cele trei specii de ghiocei care se regăsesc în flora spontană a României  sunt protejate de lege, prin urmare vă rugăm să nu distrugeți aceste plantații naturale ci doar să le admirați. 

Legile care ocrotesc specia se bazează pe problemele care provin din culegerea excesivă a ghioceilor. În România ea este menţionată în anexa Ordonanţei de urgenţă 57/2007, ca şi specie de interes comunitar. Directiva Habitat al Comunităţii Europene 92/43 numeşte şi ea ghiocelul printre speciile ocrotite.


Autor: Adriana Ursu
Foto: Adriana Ursu
.

0 Comentarii