Pădurencele și podoabele lor

 




Continuăm și în această săptămână incursiunea noastră istorică în ceea ce privește portul popular al celei mai interesante enclave etnografice din țara noastră și vom vorbi despre ce podoabe purtau la gât pădurencele. Pădurencele au un farmec aparte, prin postura robustă și prin trăsăturile înăsprite de traiul greu și anevoios uneori, iar cămașa împreună cu mărgelele de la gât nu fac decât să scoată și mai tare în evidență frumusețea autentică a unor românce încercate de vreme.

Alura de artistă înnăscută a pădurencei autentice se regăsește într-un mod tacit și ingenios în„latițele„ cu oglinzi, confecționate chiar de ea și pe care le poartă la gât împreună cu mărgelele. „Boabele„ mărgelelor sunt mari și colorate, predominând culorile roșu, albastru, verde și galben, care se îmbină pe ici pe colo armonios cu „boabele„ străvezii sau argintii. 

Iar cum pentru pădureni evenimentele festive, cum ar fi ospețele și sărbătorile mari, sunt prilej de bucurie absolută și podoabele trebuie adaptate ca atare. Astfel, cu aceste ocazii pădurencele atârnă la  gât„șiptarii„ sau „latița cu colț„- podoabă ce are la colțuri monede mari de argint. Sub aceasta, femeia din Ținutul Pădurenilor mai atârnă și „salba de libre„, numită și „vița de bani„ care are mai multe rânduri de monede mari de argint.

 Iată că am ajuns și la finalul încă unei povestiri interesante despre portul popular femeiesc, și ca de fiecare dată vreau să tragem și o concluzie. Podoabele purtate de femeia pădureancă sunt un simbol al simbiozei perfecte dintre latura artistică a femeii și meșteșugul prelucrării metalelor, elemente ce conservă esența traiului de zi cu zi pe aceste meleaguri, numite Ținutul Pădurenilor.


Autor: Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

Foto: Horatiu Toma

__________________________________________________

Elena Secoșan, Paul Petrescu (1984), Portul Popular de Sărbătoare din România, Editura Meridiane, p156

Elena Secoșan(1982-1983) Pădureni din Hunedoara,Sargetia-Acta-Musei-Devensis-XVI-XVII, p 668-669

Romulus Vuia , Portul Popular al Pădurenilor din Regiunea Hunedoara, Caiete de Artă Populară, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, p 27



0 Comentarii