Armindenul

 


Ne aflăm în cadrul celei mai solemne perioade ale anului, în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. O săptămână cu o încărcătură duhovnicească în care fiecare pădurean se pregătește pentru întâmpinarea marelui praznic al Învierii Domnului. 

Fiind primul an în care pornim la drum prin lumea cuvintelor arhaice din pădurenime, când perioada Săptămânii Mari și a Învierii se suprapun peste data de 1 Mai, nu ne-a fost greu să alegem ce cuvânt sa va prezentăm, căci în seara zilei de 30 aprilie în pădurenime e forfotă mare, bărbații merg să aducă acasă ,, armindenul ".

Armindenul este o creangă înverzită, mai mare (1,5-2,5 m.), adesea din carpen, fag sau mesteacăn ce este adusă acasă și legată de stâlpul porții.

O tradiție pre-crestină spune că în vârful acestui arminden gospodina lega un săculeț făcut dintr-un petec de opreg purtat în care punea osânză amestecă cu iarba vântului, sânziene, brei și altele , culese în vinerea de Sântoader. Săculeț rămânea în arminden până la Rusalii, când era desfăcut și osânză păstrată în podul șurii, urmând a fi folosită ca și protecție pentru vite.

Însă tradiția creștină regăsită în cel mai vechi sat din pădurenime, bazată pe credința în Hristos spune așa: atunci când vroiau să-l prindă pe Hristos, un om din cetate a spus că va pune o creangă înverzită la casa unde este Hristos pentru al putea prinde în noaptea. Dar atunci când au venit soldații toate casele aveau o crenguță verde, semn și mărturie pe care și pădurenii o țin; că Hristos e în casele tuturor.

O săptămână cu mult folos duhovnicesc!

Va așteptăm la Pădureni să vedeți că în toate casele locuiește Hristos!

Rămâneți cu Dumnezo!

Autor: Andrei Lucaci

Foto: Andrei Lucaci



0 Comentarii