Biserica din Poiana Răchițelii

Un important obiectiv turistic remarcat de toți trecătorii în mod deosebit pentru pădurea de brazi care o protejează de aproape un veac.Fondat acum un secol și jumătate, mai exact în anul 1864 – așa cum arată gravura de pe piatra din altar, edificiul reprezintă imaginea evenimentelor religioase, istorice și sociale manifestate în satul Poiana Răchițelii. Plasat simbolic, în centrul comunității, lăcașul adună și astăzi credincioșii la rugăciune în sărbătorile religioase și agrare ale anului, funcționând atât ca reper spațial cât și sufletesc. Realizarea bisericii este rezultatul muncii și efortului comunitar al sătenilor care au contribuit la rid icarea sa, înțelegând necesitatea ivirii unei instituții fundamentale a satului românesc. Punct de rugăciune, de afirmare a creștinătății și nu în ultimul rând de inițiere în viața conjugală, această temelie prețuită de către pădureni este inclusă în toate aspectele existenței. Începutul activității agricole, spre exemplu, este celebrat în societatea rurală pădurenească în relație cu divinitatea printr-o procesiune cu rol protector a culturilor împotriva dăunătorilor și a fenomenelor nimicitoare.

În ceea ce privește materialul fundamental din care este înfăptuită biserica, sătenii și meșeterii locali au ales piatra, capabilă prin duritatea sa să dăinuie veacurilor, degradarea producându-se mai lent spre deosebire de o construcție din lemn, astfel fiind realizat un monument rezistent și viabil. Cu toate acestea au fost necesare intervenții cu rol de conservare, iar după restructurările produse în 1953 și 2013 capătă hramurile Sfânta Parascheva și Schimbarea la Față. 

De-a lungul vremii, biserica din Poiana Răchițelii a avut parte de preoți parohi cu dăruire și implicare în manifestațiile civice, și așa cum arată înscrisurile care se găsesc pe prima pagină a unei Evanghelii existente aici se observă că în perioada 1901-1919, prin reprezentantul său, biserica contribuie la înscrierea cetățenilor la acțiunile premergătoare Marii Uniri. Din aceeași sferă, a iereilor reprezentativi pentru acest spațiu, se distinge preotul Vinca Roman care oferă o definiție cardinală a satului, reținută în memoria colectivă chiar după mulți ani de la trecerea sa la cele veșnice „Satul Poiana Răchițelii se distinge dintre celelalte sate de munte, asemenea unei perle așezate pe un colier”.

mai multe articole semnate Alexandra Popa





0 Comentarii