Comuna Bătrâna, cel mai mic punct pe hartă

Formată din satele Bătrâna, Fața Roșie, Răchițaua și Piatra statornicite pe crestele Munților Poiana Ruscă, așezarea mai numără astăzi aproximativ 100 de locuitori. Considerat cândva un punct însemnat de manifestare al obiceiurilor pădurenești, astăzi acest spațiu nu mai se mai bucură de însuflețirea care îl caracteriza demult, iar datinile și sărbătorile nu mai sunt la fel de grăitoare ca odinioară tocmai din cauza diminuării numărului de locuitori.  Îndepărtarea de mediul rural constituie un fapt marcant cu care se confruntă statul, acest proces al depopularizării transformând Bătrâna în cea mai mică unitate administrativ-teritorială din România. Pierderea speranței natalității a dus treptat la dispariția instituțiilor de învățământ în comună, iar sentimentul locuitorilor față de revigorarea zonei este rezervat. Chiar și în contextul acestei degradări, prin frumusețea ei, zona încă atrage vizitatori fermecați de splendoarea dealurilor și pădurilor, iar liniștea deplină întregește atmosfera idilică.

În imagine este locuința-muzeu a familiei Stăncoane Petru și Mărioara.

Această casă tradițională se află în comuna Bătrâna, comună cu o populație de aproximativ 100 de persoane. 

Un alt obiectiv turistic îl reprezintă Biserica Ortodoxă de lemn „Cuvioasa Parascheva”, construită în anii 1780.

Ansamblul rural al comunei Bătrâna merită cu siguranță vizitat.


Comuna Bătrâna are în componența sa următoarele sate: Bătrâna, Fața Roșie, Piatra și Răchițaua. Satele sunt situate pe culmile 

Munților Poiana Ruscă, altitudinea variind între 700-964 m. Înălțimea maximă de 964m din satul Bătrâna este în partea vestică a localității, în punctul numit Vf. Comanda. 

mai multe articole semnate Alexandra Popa

Alecsandra Popa

Foto: Facebook Asociația Pădurenilor. 

0 Comentarii