Comuna Bunila, floare mândr-a florilor


Comuna Bunila este situată în vestul județului Hunedoara, în componența sa intrând satele Bunila, Cernișoara Florese, Poienița Voinii, Alun și Vadu Dobrii. Premisa care susține existența unei așezări dacice în această zonă este încă menținută, dar primele surse istorice care menționează dăinuirea unei populații în acest spațiu datează abia din anul 1297.
Cadrul retras a favorizat conservarea graiului, portului și a unei multitudini de obiceiuri, iar intervenția minimală a omului în natură a avut ca efect păstrarea panoramelor apreciate astăzi de vizitatori. Această zonă se bucură și de o importantă rezervă de marmură situată în jurul satului Alun, unul dintre cele mai încântătoare sate ale comunei, singular prin arhitectura sa tocmai prin faptul că majoritatea caselor sunt realizate din această piatră. 
Comuna Bunila este considerată și un un reper cultural al Ținutului Pădurenilor, întrucât în aceste meleaguri s-a născut, a trăit și s-a format marele doinitor al padurenilor, Drăgan Muntean. La aproape douăzeci de ani de la dispariția sa, in memoriam, la Poienița Voinii are loc anual Festivalul Pădurenilor, un eveniment destinat susținerii tradițiilor și valorilor autohtone.

Alecsandra Popa

Foto: Horatiu Toma












0 Comentarii