Drumul fierului - Trasee turistice în Ținutul Pădurenilor

 


După cum bine știm cu toții, în Ținutul Pădurenilor, mai exact comuna Ghelari are o însemnătate istorică în ceea ce privește fierul, dar și poveștile despre minele ce erau populate de sute de suflete. Sunt sute și mii de povești ce răsună încă și acum după ceva vreme de când acestea au fost închise. 
Ce părere aveți dragi cititori să pornim la pas pe urmele minerilor, urme lăsate in urma, ore și truda oamenilor, dar și nopți și zile departe de familii, în adâncurile minelor, în speranța unui trai mai bun. Astăzi vă vom lua cu noi, momentan doar imaginar, la o plimbare pe drumul fierului.  În speranța că în curând vă veți face curaj să porniți la propriu în căutarea acestui traseu. 
Ca și punct de pornire putem avea Centrul de Informare Turistică din Ghelari. De acolo, porniți pe strada Rusca, către cartierul Cuț, unde veți descoperi un loc în care se vede parte din comuna Ghelari, dar și dealurile, munții și orașele din apropierea comunei. Locul de belvedere este unul minunat, mai ales că se poate privi și impunătoarea Catedrală a Pădurenilor.  La prima bifurcație de drumuri pe partea stângă o luați pe drum în jos pe strada Minei, până la bază, unde veți descoperi ce a mai rămas din vechea Mină Centrală. Acolo veți putea privi de jos în sus "Cariera Lucaci", având un sentiment poate de multe ori mai neînsemnat față de cel al minerilor care obișnuiau să coboare în adâncuri. Acolo suntem la suprafață, dar măreția stâncilor și acumularea  sentimentelor și a poveștilor locului poate produce scântei în sufletul fiecăruia. Vom urma apoi marcajele către valea Caselor - situl furnalelor.
Un loc de popas în drumul călătorului, unde puteți să vă trageți sufletul pentru o perioada cum le place pădurenilor să spună. Odihna este esențială, la fel cum și minerii trebuiau să fie odihniți. De acolo, călătorul hoinar reia drumul fierului urcând pe strada Valea Caselor, pregătindu-se de a-și termina tura din mină, urmând să se oprească să mulțumească Divinității pentru încă o zi de muncă. Apropiindu-se  de Catedrala Ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel, acesta se oprește preț de câteva zeci de minute să admire minunăția de catedrală impunătoare, dar și să afle lucruri neștiute de aceasta în cadrul muzeului aflat în incinta complexului parohial. 
Călătorul, de aici, după un drum de aproximativ 5 ore se pregătește să ajungă în parcarea Centrului de Informare Turistică, dar nu înainte să mai facă o  oprire la Biserica Greco-Catolică de pe strada Trandafirilor. De la catedrala Pădurenilor călătorul nostru urmează strada Rusca până în centrul satului, unde pe dreapta în sus se vede biserica cu mare însemnătate pentru mineri. Aceasta este sub ocrotirea Sf Varvara ocrotitoarea minerilor. De acolo până la Centrul Turistic nu mai e mult, doar preț de câteva minute.
Încărcați cu multe informații, istorie, bucurie în suflete și dorința arzătoare de a afla mai multe lucruri despre acest tărâm minunat, călătorul mulțumesc Divinității pentru o zi frumoasa, gândindu-se la viitor, dar și la trecut. Oameni harnici, minerii, și-au sacrificat ani din viețile lor pentru a avea un trai mai bun. Munca în mină este întotdeauna grea și, aceștia trebuie respectați și cinstiți pentru sacrificiile făcute.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Autor: Norana Adina
Foto: Tinutul Padurenilor Romania









0 Comentarii