Sfintele Pasti - regionalisme din Padurenime


 Hristos a înviat! Iată-ne ajunși sănătoși în perioada minunată a Paștilor. Aflându-ne în această perioadă, avem câteva regionalisme din Ținutul Pădurenilor, asupra cărora trebuie să ne oprim. Ei bine, cu toții știm ritualul Sfintelor Paști, dar haideți să vedem ce cuvinte folosesc pădurenii în această perioadă. 

În primul rând știm cu toții ce importanță au "paștile", pâinea și vinul, care sunt sfințite în Joia Mare în vederea împărțirii credincioșilor în zilele de Paști.  Dar oare cum se numesc oamenii care pregătesc "Paștile" în anul respectiv? Dacă nu ați ghicit încă, dragi pădureni, ei se numesc "pășteri" și după cum, zice dicționarul pădurenilor, sunt gospodarii/ familia care face parte din comitetul pregătirii Sfintelor Paști. Un alt mod de a îi descrie pe aceștia este prin intermediul Sfintei Liturghii, când sunt amintiți de fiecare data, pomenindu-i pe tot parcursul anului preotul zicând  "Domnului să ne rugam.. pentru cei ce se pregatesc pentru jertfa Sfintelor Paști".

Câți dintre dumneavoastră știți despre renumita pâine rituală de Paști? Acestă pâine specială se numește "păștiță", fiind formată din împletituri din aluat, având pe deasupra ou, dar  și  chiar în mijlocul acesteia un ou roșu, care se coace odata cu pâinea.

Dacă tot suntem astăzi la capitolul Sfintelor Paști, am decis să vă reamintim de un joc tradițional din această frumoasa perioadă, jucat de către fetele tinere. Cine își mai aduce aminte de acesta? Dacă nu vă mai aduceți aminte, vă zicem noi. Acest joc tradițional al fetelor pădurence se numeste "Piul" și se practica în zilele de Paști, când erau tot felul de întâlniri ale tinerilor din întreg Ținutului Pădurenilor.

Vă mulțumim oameni buni pentru tot interesul acordat si vă dorim, până data viitoare, sărbători cu liniște în continoare. Doamne ajută!

 

0 Comentarii