Aventură în Pădurenime

 Aventură în Pădurenime


După cum bine știm, Ținutul Pădurenilor este un ținut minunat, plin de frumos, peisaje de vis și drumuri spectaculoase în inima munților. Dacă până acum am avut parte de trasee turistice destul de uşoare ca și dificultate, astăzi pornim într-o adevărată aventură. In călătoria de astăzi avem nevoie de maşini 4x4 sau motoare/Atv.uri pentru a ajunge în cele mai greu accesibile poate puncte din Ținutul Pădurenilor. Dar haideți să nu mai lungim atâta vorba şi să trecem la întâlnirea noastră, imaginară, pentru moment, din această săptămână.

După cum suntem obişnuiți deja, punctual nostru de plecare este Centrul de Informare Turistică din Ghelari, de unde plecăm spre satele pitorești din Pădurenime. Pregătiți cu de toate , cu traista plină de bucate, urmăm drumul, având ca prim punct de belvedere Observatorul din Măstăcaneț, alături de pensiunea Panorama. Preț de câteva minute putem să ne oprim să admirăm peisajele și să le imortalizăm in fotografii, dar să rămână și vie amintirea acestor peisaje în sufletele noastre. De acolo ne îndreptăm spre satele de pe culmile dealurilor.

Satul Ruda, apoi dealul Cornetului ne oferă posibilitatea să ne oprim să admirăm minunatele privelisti, dar să ne și amintim de vremurile în care acest deal era populat cu sute de oameni. Ce frumos mai era pe vremuri când Festivalul Drăgan Munteanu răsuna în toate satele din Pădurenime și nu numai. Trecând și prin Poienița Voinii, continuăm drumul nostru până în Bunila, apoi mai departe, până când ne oprim la cel de-al doilea mare punct de belvedere și anume, platoul Muncelu, aflat la 1200m altitudine. De aici încolo putem spune că aventura începe cu adevărat.

Inarmându-ne cu multă răbdare  începe urcușul nostru spre unul dintre cele mai izolate și inalte puncte din Ținutul Pădurenilor, şi anume, Vadu Dobrii. Ei bine, accesul spre acest sat este destul de dificil, necesitând puțină experiență, dar având o maşină de teren sau un Atv, toate aceste probleme vor fi rezolvate. Odată ajunși în Vadu Dobrii, acolo vom avea parte de câteva surprize. Istoria cu care ne întâmpină acest sat, cu poveştile sale, despre oameni și cu oameni, Unitatea militara, şi, mai nou, una dintre atracțiile acestui sat este gospodăria lui Dan Sabau. Despre el v-am povestit acum ceva timp. Este omul pădurilor, împreuna cu ai săi 6 cățeluşi Husky. Să nu uităm faptul că din Vadu Dobrii putem să ne bucurăm de spectaculoasele peisaje, având în prim plan Vf. Padeş  şi vf. Rusca la peste 1300m.

După o zi plină de aventură, timpul să ne întoarcem spre casă se apropie. Drumul de întoarcere  se face pe DJ687D pe valea Bâlea cu peisaje și viraje spectaculoase și cu o liniște ce cuprinde sufletul fiecăruia, trecând prin satele Hăşdau, Dăbâca, Toplița. De aici, călătorul poate avea doua opțiuni. Fie se îndreaptă spre Lacul Cinciș, cu poveştile şi legendele sale, ca mai apoi să ajungă în Hunedoara, fie urcând spre Dealu Mic, până pe strada Transilvaniei, ajungând din nou în Ghelari după o zi plină de frumos şi aventură în Pădurenime. 

Rămâneți alături de noi pentru mai multe trasee turistice pe care le vom prezenta în săptămânile următoare! Până atunci, pădurenii vă aşteaptă să colindați ținutul!


















0 Comentarii