Motivele populare din Ținutul Pădurenilor III

 



Foto: Rusalin Isfănoni (Monografia comunei Lelese)

Oamenii ar trebui să fie mândri de rădăcinile lor  pentru că ele sunt forța de a merge înainte, iar dacă le tai te vei dezrădăcina. Pentru pădureni una dintre rădăcini este însuși portul popular. Unul aparte, cu elemente și culori ce se împletesc într-o perfecțiune arhaică cu un farmec absolut aparte. Iar astfel vom continua și în această vineri povestea noastră despre motivele brodate pe cămășa femeiască din Ținutul Pădurenilor.

Cu siguranță că vedem schimbări majore în moda din zilele noastre, iar unii ar spune că portul popular este ceva unic, ce nu poate suferi modificări. Ei, bine și la sat moda se schimbă.  Dacă după moda veche modelele cu caracter geometric erau la mare căutare, la un moment dat tinerele au început să poarte cămăși care au brodați „heli cu flori„- modele florale care nu reprezintă altceva decât niște flori cusute cu mare măiestrie în mijlocul rombului.

Foto: Rusalin Isfănoni

După cum probabil ați citit și în articolele anterioare, segmentarea pe diverse categorii este un element specific culturii pădurenilor. În vestimentația femeilor există clar delimitate cămășile purtate la sărbători și evenimente și cele de toată ziua. Pe cele din urmă, tinerele mai cu seamă, aveau cusute „pene„ , „romburi ce se suprapun în vârfuri și sunt umplute cu câte un 3„ . Acest motiv se regăsește atât pe tabla mânecii, dar și pe gulerul cămășii. Cât despre șirul de alciță, acesta este alcătuit din romburi de dimensiuni mici puse cap la cap, care se numesc în limbaj popular și „șuruie„. 

Când vine vorba de femeile aflate la a doua tinerețe, acestea preferă alte tipuri de motive, cum ar fi „strâmbele„. „ Strâmbele„ nu sunt altceva decât „ o linie cu colțuri cusută în zig zag„. Drept umplutură sunt folosite „budinele„ albastre cu „pupi„ galbeni. Aceștia sunt delimitați cu patru șiruri de „strâmbe„ cu colțuri de culoare neagră.

Dragi cititori, este uimitor cum și în timpuri, care nu sunt deloc actuale, moda reprezenta un interes pentru femei la fel ca și în zilele noastre, iar delimitarea societății pe vârste se făcea într-un mod simplu, dar cusut cât se poate de greu. 

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

Foto: Horatiu Toma


____________
Sursa: Romulus Vuia , Portul Popular al Pădurenilor din Regiunea Hunedoara, Caiete de Artă Populară, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, p 23




1 Comentarii

  1. Doamne ajuta!
    As vrea tare mult sa am o ie din acest ținut binecuvantat!De unde as putea sa o cumpăr?
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere