Motivele populare din Ținutul Pădurenilor IV



Timpul trece uneori mai repede, alte ori mai încet, dar trece. Odată cu el se schimbă și societatea, iar odată cu ea și moda. Dacă acum zeci de ani, pe când secolul trecut tocmai ce debuta, straiele populare erau normalitatea de cotidian, acum pe când secolul XXI a început, portul popular este mai degrabă atipicul din viața noastră de zi cu zi. Există din fericire români care astăzi mai caută straie vechi, doar că pentru unii valoarea lor, care nu este deloc mică, se rezumă la un preț, nu tocmai modic. Aici însă, în Ținutul Pădurenilor, valoarea portului popular are și alte valențe. Aici broderia alambicată care dă valoarea cămășii pădurenești nu se măsoară neapărat în bani, ci în valoare sentimentală ori istorică, care de fiecare dată se împletește perfect cu sentimentul de mândrie. Astăzi vom continua povestea motivelor cusute pe cămășile femeiești ce aparțin doamnelor trecute de prima tinerețe.


După cum aminteam în articolul trecut, „strâmbele„ cu galben și albatru de pe mânecă sunt motiviele specifice pentru vestimentația de zi cu zi a femeilor în vârstă. Pe partea din spate a gulerului sunt cusute „cruci„ roșii care se intercalează printre „șinoare„ Este evident ce sunt crucile, dar ce sunt aceste „șinoare„? Acestea sunt niște linii lungi verticale, fiecare formate din linii mai mici oblice, care au alături două cruci mici albastre.


La gura cămășii mai întâlnim și „puii„. Acest model este format din câte o „stea„ de culoare neagră „ culcată cu pupi galbeni.„ Un detaliu absolut necesar de amintit despre cămășile pădurencelor în vârstă este faptul că acestea nu au „ rânduri„ cusute pe cămașă, ci „ pui peste cot de culoare neagră„


Iar ca să tragem o scurtă concluzie legată de cămașa purtată într-o zi obișnuită de către pădurencele în etate, putem spune că specific pentru acestea sunt „strâmbele„, pupii galbeni„ și „  puii peste cot de culoare neagră„ care înlocuiesc rândurile.


Autor: Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

Foto: Horatiu Toma

_______________________________________

Romulus Vuia , Portul Popular al Pădurenilor din Regiunea Hunedoara, Caiete de Artă Populară,

Editura de Stat pentru Literatură și Artă, p23

0 Comentarii