Despre cioareci și izmene



Fiecare epocă are farmecul ei, însă pe vremea când bunicii noștri erau de vârsta noastră lada de zestre cu tot ce conținea ea avea pe lânga însemnătatea ei marcată de cel mai important moment al vieții, și un alt rol, fiind un liant între generații și o metodă de conservare a culturii. Dacă în săptămâna trecută am vorbit despre cămașa bărbătească, în această săptămână vom vorbi despre o altă piesă vestimentară dedicată bărbaților, și anume cioarecii. 
Mai auzim și astăzi denumirea de izmene. Ei, bine ele au fost îmbrăcate de pădureni încă din cele mai vechi timpuri. La fel ca si cămașa, acestea se confecționau din pânză albă de cânepă. Izmenele au un croi destul de simplist, iar motivele de pe ele sunt prea puțin stilizate, având formă de cheițe care sunt adesea cusute între foi. 

Peste izmene pădurenii poartă când e frig afară "cioareci", din lână albă care poartă denumirea și de "șubi". "Cioarecii" sau "șioareșii" nu îi întâlnim doar în Ținutul Pădurenilor, ei se găsesc în aproape aceași formă și în Banat, dar și in restul Ardealului. Știm din articolele anterioare că fiecare piesă vestimentară are o istorie aparte, care se împarte în mai multe epoci. "Cioarecii" de exemplu, îi putem găsi în Ținutul Pădurenilor în două forme" - cu "petișaucă în față" sau fără. 

"Cioarecii cu petișaucă" sunt purtați de pădurenii băștinași, în timp ce al doilea model de "cioareci" îi întâlnim la bărbații din Poiana Răchițelii. Cât despre croiala și forma lor, "cioarecii sunt cât se poate de simplii. În partea superioară această piesă vestimentară destinată bărbaților are o "brășinăriță" prin care se petrece cureaua. Pentru că în Ținutul Pădurenilor, iernile nu sunt tocmai blânde, și piesele vestimentare sunt adaptate, astfel că în partea din față, "cioarecii" au două "dezdările", în care în timpul iernii când este foarte frig afară bărbații își pot băga mâinile. Celelalte două părți ale acestei piese vestimentare sunt " fundul" și "crașii".

Iar cu asta, am ajuns și la sfârșitul articolului de astăzi. Până săptămâna viitoare închidem lada de zestre și o vom deschide iarăși ca să mai aflăm câte ceva și despre alte piese vestimentare bărbătești. 

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


Sursa:

_______________________________________

Romulus Vuia , Portul Popular al Pădurenilor din Regiunea Hunedoara, Caiete de Artă Populară, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, p31
Elena Secoșan, Paul Petrescu (1984), Portul Popular de Sărbătoare din România, Editura Meridiane, p155
Paul Petrescu( 1959), Costumul Popular Românesc din Transilvania și Banat, Editura de Stat Didactică și Pedagogică – p 60

0 Comentarii