Șuba – Partea I

Padureni in Șubă 
Foto: Romulus Vuia

Ne apropiem cu pași mărunți de sfârșitul poveștii noastre despre portul popular bărbătesc și totodată vremea rece își face și ea simțită prezența, așa că ne-am gândit să vorbim astăzi despre șubă – un element vestimentar despre care ați auzit cu siguranță de multe ori și în zilele noastre. Aduceți-vă aminte cum vă spunea bunica în copilărie când era frig afara „ ia șuba în spate să nu răcești„ . Cred că obiceiul și exprimarea aceasta vine de undeva din tinerețea bunicilor noștri, când bărbații purtau peste laibăr și cojoc o șubă din lână albă.

 

Așa că să începem!  În Ținutul Pădurenilor șuba purtată de către bărbați este asemănătoare cu cea din Țara Hațegului, iar după cum spuneam este din lână albă și are „clini„ la cele două laturi, fiind o piesă vestimentară destul de lungă – „lungă până la gârbove„ , așa cum ar zice pădurenii. Șuba este exclusiv creația pădurencelor, care încearcă să se întreacă una pe alta când vine vorba de perfecțiunea croiului. Bineînțeles, acest meșteșug este păstrat cu sfințenie de către fiecare generație în parte. Dar să vedem care anume era croiul unei șube. Trebuie însă să precizăm că părțile acestei piese vestimentare și-au păstrat denumirile arhaice în timp, acesta fiind și primul semn ce ne poate spune că în timp nici forma șubei nu s-a schimbat prea mult. Prima parte a croiului este „stanu cu aripile din față„ , care se unește cu așa- numiții „clini„ de la subraț , denumiți și „foltaș„ după cuvântul maghiar ce îi și denumește. Cât despre mânecă, acesta este în partea de jos răsfrântă sau după cum ar spune pădurenii „ cu înduplecătură„.

 

Și dacă am vorbit totuși destul de amănunțit despre croi, zic să ne mutăm atenția și asupra modului în care este decorată șuba. Ei bine, broderia este asemănătoare cu cea a laibărului, elemente decorative  întâlnindu-se pe postavul  de la margine, pe bârnașii de la guler și de la mâneci.  Dacă la femei cea mai potrivită piesă vestimentară este cămașa pentru a face o segmentare a societății pe vârste, categorii sociale și localități, când vine vorba despre moda bărbătească, șuba este cea mai potrivită pentru a-ți face o imagine destul de amplă asupra omului ce o poartă.  Această segmentare se face adesea prin culorile folosite la postav și la bărnași cât și numărul lor.  Postavul  colorat îl găsim pe tivul gulerului precum și în partea superioară a șubei, unde regăsim și câte două rânduri de bârnași. Cât despre partea de jos a acestei piese vestimentare, acesta este decorată mai simplist cu un rând de bârnași albi.

 

Iar cu asta sperăm că v-am trezit interesul pentru această piesă vestimentară bărbătească, care se poartă în sezonul rece. În articolul viitor vom intra mai în detaliu și vom învăța să deslușim decorul unei șube și întreaga poveste pe care o spune despre posesorul ei.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România 


Surse:

_________________________

Romulus Vuia , Portul Popular al Pădurenilor din Regiunea Hunedoara, Caiete de Artă Populară, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, p34

Paul Petrescu( 1959), Costumul Popular Românesc din Transilvania și Banat, Editura de Stat Didactică și Pedagogică – p 60

 

 

 

 

 

 

 


0 Comentarii