Comuna Toplița


 

Începusem cândva sa vă prezentăm comunele din Ținutul Pădurenilor, așezări aparte, pline de istorisiri care mai de care mai interesante, de români autentici și de un parfum de iarbă crudă a plaiurilor mioritice românești. Poate nu mulți dintre voi ați fost curioși să vizitați satele din această comună, așa că ne-am gândit să vă introducem astăzi în povestea comunei Toplița.

 

Comuna Topliţa cuprinde satul propriu-zis și alte 8 sate, acestea fiind Curpenii Silvașului, Dăbâca, Dealu Mic, Goleș, Hășdău, Mosoru, Vălari și Manu, iar in momentul de față are 715 locuitori. Pentru unii oameni, denumirile satelor poate nu par foarte melodioase, fiindcă ele își au originea încă de pe vremea când limba slavă acapara graiul autohton. Ca și repere în timp putem aminti aici secolele al XIV-XV, când apar primele mențiuni despre câteva sate, cum ar fi  Hășdău -1438, Dăbâca-1484, Topliţa-1482 și Vălari-1482. Pentru finii cunoscători ai industriei din Transilvania, și nu numai, anii de referință sunt cei care au legătură cu punerea și repunerea în funcțiune a furnalului de la Govâjdia, primul furnal modern din partea aceasta de Europă, aflată pe atunci încă sub stăpânire austro-ungară.

 

Cu toate astea, am mai amintit de multe ori și în articolele despre portul popular că au existat semne care arată că zona etnografică a Ținutului Pădurenilor a fost locuită încă de pe vremea dacilor și a romanilor. Ei bine, pe teritoriul acestei comune chiar au fost descoperite niște indicii ce arată exploatarea aurului, pe panta de vest a dealului din apropierea pârâului Topliţa. Cărțile de istorie ne-au arătat în repetate rânduri că în Pădurenime exploatarea minereului de fier era o artă, aici fiind atât mine de fier, cât și topitorii, unele aflându-se chiar pe raza acestei comune. Istoria acestei comune putem spune că a fost una destul de zbuciumată, nu doar din cauza evoluției siderurgiei în zonă, cât și din cauza altor evenimente, tot de natură industrială am putea spune. Cu toții ați auzit probabil de lacul Cinciș. Câți dintre voi însă știți legătura dintre el și această comună? – Puțini. Ei bine, atunci când s-a construit barajul Cinciș, satul Dealul Mic, a fost strămutat,  alături de alte sate de pe valea Cernei pe culmile dealurilor din apropiere.

 

Acestea fiind spuse, sperăm noi că v-am stârnit curiozitatea și că ne veți însoți și de acum încolo în călătoria noastră prin satele din comuna Toplița.


Surse
_____________________________________

https://toplita-hunedoara.ro/prezentare-generala/localizare-si-suprafata/

https://toplita-hunedoara.ro/prezentare-generala/

Comuna Toplița, Hunedoara - Wikipedia





0 Comentarii