De la meșteșugurile populare la moda vestimentară



 

            Se spune în popor că „ omul sfințește locul„. Pe cât de veche este această zicală, pe atât de adevărată este.  De-a lungul călătoriei noastre virtuale am tot amintit că portul popular din Ținutul Pădurenilor este de fapt el însuși o poveste succintă a traiului greu și anevoios din satele de munte răsfirate, transpusă însă într-un croi cu tente ușor arhaice, care se împletește perfect cu motive bine conturate, atât din punct de vedere cromatic, cât și geometric. De asemenea, de multe ori am amintit pe lângă măiestria femeilor de a coase și a broda piese vestimentare absolut superbe, dar și talentul bărbaților la diferite meșteșuguri, care nu face decât să ateste încă odată că femeia și bărbatul sunt în esența lor două ființe complementare.

            Fiind înconjurat de păduri și având niște condiții geografice mai speciale, Ținutul Pădurenilor este locul unde arta populară s-a păstrat probabil cel mai bine. Poate vă întrebați ce anume conține arta populară. Ei bine, o categorisire a ei după materie ar fi obiecte: sculptate în lemn, textile și ceramică. În ceea ce privește meșteșugul olăritului, el lipsește din această zonă etnografică a României, obiectele din ceramică găsindu-se doar la târgurile din Hunedoara, Ilia și Dobra. Pe de altă parte, fiind înconjurat de păduri, locuitorii Ținutului Pădurenilor erau foarte pricepuți la prelucrarea lemnului, după cum am putut observa și în articolul anterior când am vorbit despre accesoriile bărbătești. Pe lângă acestea, mai putem adăuga bineînțeles și rugile, furcile de tors, caucurile și cuțitele în teacă.

            Portul popular din Ținutul Pădurenilor se mai remarcă, pentru finii cunoscători, și prin decorațiunile din cositor. Pădurenii au păstrat pe parcursul timpului o tehnică arhaică pentru turnarea cositorului în forme săpate în piatră moale, tehnică ce a fost mereu folosită pentru executarea impecabilă a cataramelor sau a țintelor. Cred însă că aici, vă sunt  foarte bine cunoscuți „balții„ de la costumul popular femeiesc, purtați îndeosebi la ocazii speciale. De asemenea, am descoperit împreună că pe parcursul timpului pădurenii au fost destul de deschiși la nou, și au început să îmbrățișeze ușor ușor și arta tăbăcăriei, la care au devenit chiar foarte iscusiți.

            Iar cu asta dragi cititori, am mai scris o filă din povestea noastră despre portul popular din Ținutul Pădurenilor, un port aparte a unui grup de oameni aparte, ce ne amintesc și astăzi de vechii daci.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România 

Sursa:

______________________

Romulus Vuia , Portul Popular al Pădurenilor din Regiunea Hunedoara, Caiete de Artă Populară, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, p11-15

 

 


0 Comentarii