Șuba și accesoriile bărbătești

Șuba și accesorii la costumul popular bărbătesc din Ținutul Pădurenilor


Am rămas datori de săptămâna trecută cu interesanta continuare despre șubă – piesa vestimentară bărbătească, care spune uneori mai mult decât o mie de cuvinte despre posesorul ei. Este perioada anului în care marile case de modă stabilesc tendințele pentru anul următor, însă pentru șubă moda este simplă – vârsta, statului social și așezarea dictează ornamentele ușor arhaice ale acesteia. Așa că să începem.

Tineretul din Ținutul Pădurenilor se făcea adesea remarcat prin șubele care aveau tivul din postav roșu la guler și vedere înspre interiorul șubei – acele renumite „roate„ . Ajunși deja la a doua tinerețe, bărbații purtau șube cu postav vânăt și bârnași de culoare verde, iar cei care aveau peste 50 de ani purtau așa numita „șubă bătrânească cu postav negru și bârnași mohorât și verde„ . Aș adăuga aici un aspect extrem de important. Chiar dacă Ținutul Pădurenilor este o zonă etnografică relativ restrânsă, ornamentația poate fi diferită în funcție de zonele de aici. De exemplu, și în partea de sud a Pădurenimii, găsim aceeași segmentare pe culori în funcție de vârstă, însă la „șuba bătrânească„ lipsesc bârnașii. De asemenea, este deosebit de important faptul că, doar în Ținutul Pădurenilor și în Țara Hațegului există această rigoare a categorisirii populației în funcție de vârstă și localitatea de proveniență. În restul țării aceste aspecte nu sunt atât de pregnante, ceea ce le ofertă evident o notă de unicitate celor două regiuni învecinate care se află pe teritoriul județului nostru.



Fiind mari iubitori ai modei, bărbații din Ținutul Pădurenilor au atribuit pe parcursul timpului șubei și trei accesorii, nelipsite în general unui drum mai lung. Prima este straița, care poate fi din lână sau din piele. Ea este ornată cu niște cerculețe mici de aramă perforate, numite în zona noastră și șiviț„ . În aceste accesorii achiziționate de la târguri erau nelipsite „căpcelele„ din lemn pentru băut apă, care pentru a avea siguranța că nu se pierd prea ușor erau legate de  straiță cu o mică curea.  Bineînțeles că „bâta de alun crestată și legată cu cositor„ era și ea nelipsită oricărui bărbat. Tot legat de influența unei zone, mai putem aminti aici faptul că bărbații din Bătrâna sunt renumiți în istoria Ținutului Pădurenilor pentru gluga din lână, care are ciucuri pe margini. Fiind cea mai izolată și totodată vestică așezare din această zonă etnografică, în mica localitate numită Bătrâna s-au păstrat foarte bine niște influențe venit din Țara Hațegului, unde se poată o anumită glugă asemănătoare.

 Iar cu asta am mai încheiat un capitol din povestea noastră despre portul popular bărbătesc. Chiar dacă la început poate ați avut impresia că povestea lui nu ar fi așa interesantă precum cea a portului popular femeiesc, se pare că istoria anumitor piese vestimentare scoate din anonimat moda bărbătească din Ținutul Pădurenilor.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România 

 

Surse:

__________________

Romulus Vuia , Portul Popular al Pădurenilor din Regiunea Hunedoara, Caiete de Artă Populară, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, p34-35

Paul Petrescu( 1959), Costumul Popular Românesc din Transilvania și Banat, Editura de Stat Didactică și Pedagogică – p 60

 

 

 


0 Comentarii