Comuna Lunca Cernii de Jos

Lunca Cernii
Foto: Georgiana Balan

O luăm din loc și în această vineri pentru a mai înainta în lungul nostru drum prin comunele din Ținutul Pădurenilor. Pentru articolul de azi ne-am propus să ajungem pe niște meleaguri unde timpul parcă stă pe loc, de atât de multe decenii - comuna Lunca Cernii de Jos. Această comună este formată din satele Fântâna, Gura Bordului, Lunca Cernii de Jos (reședința), Lunca Cernii de Sus, Meria, Negoiu și Valea Babii. Aflată la la confluenţa a trei zone etnografice, Ţara Haţegului, Banatul de Munte şi Ţinutul Pădurenilor, comuna Lunca Cernii de Jos, este poate cea mai splendidă comună din Ținutul Pădurenilor, aici păstrându-se și astăzi viața de la sat așa cum o știm noi din povestirile bunilor – pur autentic românească.

 Când vine vorba despre numele comunei, nu putem spune că acesta este pur românesc pentru că datorită convieţuirii româno-slave în zonă, apare prima dată numele localităţii de Cerna, cuvânt de origine slavă, iar pentru că ea se întinde pe cursul Cernei, apare şi numele de Luncă. Astfel s-a format numele comunei - Lunca Cernii. Pentru mulți dintre voi însă poate etimologia acestei așezări nu este la fel de interesantă precum vestitul tunel care face practic legătura cu drumul către Hunedoara și care este totodată poarta de intrare spre Cheile Cernei. Istoria lui este mult mai timpurie și începe la începutul anilor ´60, când a fost amenajat drumul folosit în prezent pentru a lega cele şapte sate ale comunei de zona Hunedoarei.  Și dacă am amintit mai sus despre Cheile Cernei, zic să spunem două trei vorbe și despre ele. Cheile Cernei, o rezervaţie naturală din Munţii Poiana Ruscă, aflată de teritoriul comunei Lunca Cernii de Jos, la intrarea căreia râul şi-a făcut loc printre versanţii înalţi din şisturi cristaline, acoperiţi cu păduri seculare. Rezervaţia naturală are o  suprafaţă de două hectare, dar este greu accesibilă datorită reliefului său.

Cât despre istoria ei, Lunca Cernii apare prima dată menționată în anul 1360 într-un document descriptiv al bazinului Hațeg. Începutul secolului al XIV-lea este unul de mare anvergură pentru această splendidă comună, întrucât un domn numit Stoian, fiul lui Musana, a continuat înființarea unor noi sate pe cursul râului Cerna. Și aici precum în celelalte sate din Ținutul Pădurenilor, nedeile erau prilej de sărbătoare încă din cele mai vechi timpuri. Unii oameni spun că nedeile de aici, din aceste sate, parcă uitate de trecerea anilor, au un farmec al lor, un farmec aparte. Poate vă întrebați însă când au loc totu;i aceste nedei. Ei bine, aici în Ținutul Pădurenilor nedeia se organizează aproape de ziua sfântului care protejează biserica din sat, datele fiind stabilite cu mulți ani în urmă.

Acestea fiind spuse am mai bifat  pe lista noastră o zonă absolut incredibilă din Ținutul Pădurenilor. Cei care iubiți plimbările în natură, voi ați fost la las prin Cheile Cernei? Este un peisaj care trebuie neapărat vizitat, atât cu trupul, dar și cu sufletul și mintea pentru că vă încarcă de energie pozitivă.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

















FOTO : Georgiana-Mariana Balan 
 


FOTO : Georgiana-Mariana Balan

_____________________________


Surse

https://www.infoghidromania.com/comuna-lunca-cernii-hunedoara.html

https://www.ghidulprimariilor.ro/ro/businesses/view/city_hall/PRIM%C4%82RIA-LUNCA-CERNII-DE-JOS/201119

https://adevarul.ro/locale/hunedoara/video-tunelul-cheilor-cernei-poarta-intrare-intr-un-tinut-vis-oamenii-nu-crutat-rezervatia-1_5f841f4a5163ec4271cce78e/index.html

Comuna Lunca Cernii de Jos, Hunedoara - Wikipedia




 

 


0 Comentarii