Maria Tanase îmbraca camasa pădurenească

 


read this article in english

Bluza tradițională, cămașa este una dintre imaginile țării noastre, pentru Tinutul Pădurenilor din județul Hunedoara bluza (cameșa) de femeie din Tinutul Pădurenilor face parte din imaginea regiunii alături de plăcinta tradițională și alte tradiții.

Combinația de alb, negru și roșu, cu tonuri discrete de violet, albastru deschis și verde. Ornamentația bluzei este realizată în motive geometrice, care conferă cămășii un aspect bogat, în relief.

Timbrul de mai sus o reprezintă pe Maria Tănase, "privighetoarea cântecului popular românesc", care a iubit obiceiurile și tradițiile naționale, ducând bluza românească în străinătate, unde a fost admirată și aplaudată. Maria Tănase poartă o camașa din Ținutul Padurenilor.

Bluza românească este cămașa tradițională, lăsată moștenire de strămoșii noștri, care este purtată cu grijă de la o generație la alta pentru a transmite și păstra cât mai mult din simbolismul și energia sa spirituală. Este amestecul perfect de echilibru, frumusețe și tradiție, o piesă vestimentară care nu numai că a stat la baza culturii populare românești, dar a fost și un martor comun la scrierea paginilor de istorie națională, fiind purtată cu mândrie de românce. indiferent de vârstă, statut social, civil, civil, religios și regional.

Recunoscând importanța istorică și culturală a bluzei românești, precum și semnificația ei înaltă la nivel național, care depășește adesea granițele țării, Romfilatelia își dedică un proiect de timbre acestui simbol românesc, emisiunea filatelica fiind intitulată sugestiv Bluza românească, o comoară naţională. Proiectul a putut fii achiziționat începând din iunie 2016, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Emisiunea de mărci poștale Bluza românească, comoară națională ilustrează într-o abordare grafică originală patru personalități feminine românce care au purtat cu mândrie bluza românească și au făcut-o cunoscute peste hotare.

Source: https://www.romfilatelia.ro/

0 Comentarii