Biserica de Lemn din Satul Bătrâna

    


    Ajungem astăzi cu povestea noastră noastră în satul Bătrâna, reședința comunei Bătrâna – cea mai mică comună din România, și zăbovim preț de un articol la biserica din lemn – o biserică pe cât de mică și de cochetă, pe atât de veche și  pe atât de plină de istorie  cât și de Duhul Sfânt.

     Biserica poartă hramul „Cuvioasa Paraschiva” și a fost ridicată în anul 1780. Cu siguranță fiecare dintre voi asociați bisericile cu măiestrul sunet al clopotelor sale, însă întâmplarea face ca biserica să fi fost dată în folosință fără clopotul său mic, clopot care a fost comandat și adus aici abia zece ani mai târziu.

    Pentru aceia dintre voi care sunteți interesați și de detaliile arhitecturale ale bisericii, vă putem spune că acest lăcaș de cult are altarul heptagonal ușor decroșat, naosul dreptunghiular spațios, ambele boltite, și pronaosul fiind tăvănite. Cât despre clopotniță vă putem spune că este robustă, terminându-se în vârf cu doi bulbi de factură barocă. Aceasta este îmbrăcată în întregime în tablă zincată, la fel ca și acoperișul lăcașului de cult.

    Pe parcursul existenței sale au existat trei momente în care biserica „Cuvioasa Paraschiva” din satul Bătrâna a fost renovată, mai precis în anii 1818, 1971 și 2007. În anul 1818 tălpile de brad au fost înlocuite cu unele noi, de stejar, iar în timpul renovării din anul 1971, învelitoarea de șiță a fost înlocuită cu cea din tablă, biserica prinzând astfel aspectul pe care îl cunoașteți și dumneavoastră astăzi. În ceea ce privește ultima renovare din anul 2007, aceasta a vizat cu precădere consolidarea bârnelor și montarea unui nou clopot.

    Precum majoritatea bisericilor din Ținutul Pădurenilor, nici biserica de lemn din Bătrâna nu a fost pictată, pereții ei fiind decorați cu icoane. Este important aici de menționat faptul că din patrimoniul bisericii face parte o impresionantă colecție de icoane pe sticlă; două dintre acestea, cu reprezentările „Sfintei Treimi" și ale „Cuvioasei Parascheva",  care se află în colecția de artă a Protopopiatului Ortodox Orăștie.

    Iar în încheiere, așa cum v-am obișnuit vă vom spune câteva vorbe și despre predecesoarea acestei micuțe biserici. Ei bine, ctitoria medievală din vatra veche a satului, din locul numit „La Burineasa" apare atât în tabelele recensămintelor ecleziastice din anii 1750 și 1761-1762, cât și pe harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773) și spre mirarea unora dintre voi probabil, chiar dacă are o așa lungă istorie în spate, lăcașul de cult nu se află pe noua listă a monumentelor istorice.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


_______________________

Sursa:

https://episcopiadevei.ro/index.php/2017/10/14/hramul-bisericii-din-satul-batrana/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_B%C4%83tr%C3%A2na

Nicu Jianu, Marcel Lapteș, Biserici de Lemn din Județul Hunedoara, Editura Corvin, Deva, 2004, p 15


0 Comentarii