Biserica din Satul Bunila

Rămânem și în această săptămână în comuna Bunila și ne mutăm cu povestea noastră din satul Alun, în satul Bunila, unde și aici întâlnim o biserică veche cu o istorie tare aparte.

Biserica de lemn din Bunila, așa cum mai este cunoscută printre localnici, este construită pe marginea vestică a satului, fiind înconjurată de o perdea impresionantă de pruni și brazi, dar și de câteva mormite la fel de trecute de vreme ca și crucile lor din lemn. Actuala biserică poartă hramul „Pogorârea Duhului Sfânt" și a fost ridicată chiar la începutul secolului trecut, în anul 1903. Unii ați spune că este destul de recentă, în comparație cu celelalte biserici despre care v-am povestit, însă dacă stati să îi ascultați povestea până la capăt este foarte interesantă.

Ei bine, pe locul actualei biserici se afla o alta, mult mai veche, dar care a fist lovită de un trăsnet în anul 1897 și a fost grav avariată. Pe atunci micuța biserică din piatră era ctitorită de către în timpul păstoririi preot Iosif Suciu.  Vechiul edificiu a fost menționat împreună cu alte biserici din Ținutul Pădurenilor în tabelele conscripțiilor din anii 1733, 1750, 1761-1762, 1805 și 1819-1831, fiind însă omisă de pe (harta iosefină a Transilvaniei din 1769-1773.

Așa se face, dragi cititori, că în 1903 se ridica o biserică nouă, aici în satul Bunila și cum bine v-am obișnuit până acum, vă vom spune două vorbe și despre arhitectura sa. Lăcașul de cult are dimensiuni destul de mici și un plan dreptunghiular, cu absida nedecroșată, poligonală cu trei laturi. De asemenea, turnul-clopotniță este unul destul de robust, am putea spune, fiind așezat deasupra pronaosului. Acesta împreună cu acoperișul, sunt conform datelor istorice, doar de câteva decenii îmbrăcate în tablă. Cât despre intrare, aceasta se află pe latura sudică, iar precum multe alte biserici de aici din Ținutul Pădurenilor, și aceasta este îmbrăcată în șiță.

Acum mulți poate ne-ați între oare cum arată interiorul lăcașului de cult, de aici din Bunila, căci despre exterior v-am vorbit totuși destul de mult. Ei bine, după ridicarea ei, biserica a rămas nepictată, lucru des întâlnit de altfel în ținutul nostru, însă pereții interiori i-au fost decorați cu o bogată colecție de icoane pe sticlă și lemn.

Acestea fiind spuse, dragi cititori , ne permitem să încheiem articolul de astăzi cu o adaptare a unei vechi zicale românești. Dacă vorba noastră românească spunea că ,,cine nu are bătrân să își cumpere,, , noi am putea spune despre pădurenii de aici din Bunila, că au adaptat zicala și au folosit-o în contextul lor, căci ,, cine nu are biserică, să își facă una„ – și așa au și făcut.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


_______________________

Sursa:

Nicu Jianu, Marcel Lapteș, Biserici de Lemn din Județul Hunedoara, Editura Corvin, Deva, 2004, p 38

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Bunila

Wikiwand - Biserica de lemn din Bunila

0 Comentarii