Biserica din Satul Socet



Deși ai zice ca este un sat mic cu vreo 55 de locuitori al cărei biserică stă izolată printre cruci de lemn și brazi înalți, vatra satului este străbătută adesea de fel de fel de oameni, curioși să vadă și să afle cum este aici, în Ținutul Pădurenilor. Nu spun asta întâmplător, căci și mie mi s-a întâmplat adesea să intru în curtea bisericii și să zăbovesc preț de câteva minute, zicând un Tatăl Nostru, mai în gând, mai cu voce tare în fata vechiului edificiu duhovnicesc.

Precum biserica din satul Merișorul de Munte, despre care v-am vorbit în articolul trecut și biserica de aici, din Socet poartă tot hramul „Cuvioasa Paraschiva „. Potrivit documentelor oficiale micul sat de munte a fost atestat în anul 1482, dar o dată exactă când a fost ridicată biserica nu se știe exact, deși pe pragul de sus al intrării este consemnat în chirilică anul 1793. Cu toate astea având în vedere, dimensiunile destul de mici ale bisericii, modul de îmbinare în coadă de rândunică a bârnelor absidei, cât și  gratiile arhaice de la una din ferestrele de pe latura sudică sunt indicii care ne arată că biserica ar putea fii construită chiar mai repede de sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Și acum câteva date cu caracter arhitectural, pentru aceia dintre dumneavoastră care sunteți interesați de astfel de informații: planul lăcașului de cult este unul dreptunghiular cu absida poligonală nedecroșată, poligonală cu cinci laturi. Cât despre intrarea în biserică, aceasta se face pe latura de vest unde se află și un mic pridvor. Spre deosebire de bisericile prezentate anterior, turnul clopotniță nu are foișor, și este căptușit cu scânduri, table regăsindu-se doar pe acoperișul cu formă de piramidă. Despre interiorul micului edificiu, nu vă putem spune prea multe, doar că la un moment dat a fost tencuit, iar cel mai probabil sub tencuiala ce se află astăzi pe pereți se află o veche pictură murală.

Pentru a complete informațiile despre viața bisericească de aici, din satul Socet, am mai vrea să vă spunem în încheiere două vorbe despre o personalitate marcantă - preotul Liviu Stan. Preotul Liviu Stan s-a născut în satul Socet în 11 iulie 1910. Provenind dintr-o familie de preoți, Liviu Stan si-a făcut studiile pe filiera teologică, dar și pe filiera justiției. După ce a terminat studiile doctorale, mitropolitul Nicolae Bălan l-a trimis în străinătate pentru a face studiile specializare în drept bisericesc. Astfel, preotul originar din Socet, a urmat mai multe facultăți în Atena, Varșovia, Roma și München, după care s-a întors acasă unde a predat dreptul bisericesc la Sibiu și la București.  Acesta a trecut în neființă în data de 1 aprilie 1973, fiind înmormântat la Lugoj.  Cât despre opera sa teologică nu vă putem spune decât că este una  extrem de impresionantă: șapte volume masive și sute de studii de specialitate în care a abordat întreaga tematică a dreptului bisericesc.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

_______________________

Sursa:

Nicu Jianu, Marcel Lapteș, Biserici de Lemn din Județul Hunedoara, Editura Corvin, Deva, 2004, p 45

http://primariacerbal.ro/educatie

http://hunedoaralibera.ro/tarnosirea-bisericii-sf-cuv-parascheva-din-satul-socet/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Socet,_Hunedoara


0 Comentarii