Biserica de Lemn din Satul Vălari

Biserica de lemn din Vălari

Chiar dacă este un sat mic din Ținutul Pădurenilor, chiar uitat de lume, ar spune unii, satul Vălari este unul dintre cele mai cunoscute așezări din această zonă, fie el amintit prin cântecele și doinele renumitului Drăgan Muntean, fie el menționat datorită bisericii de aici, care are o istorie aparte. Satul Vălari aparține comunei Toplița, fiind atestat documentar în anul 1482. Biserica de aici, care poartă hramul Sfântului Nicolae, a fost ridicată în secolul al XVI-lea, fiind și cea mai veche biserică din Ținutul Pădurenilor.

Cu un așa început promițător al articolului de astăzi este aproape imposibil să nu vă fi făcut curioși, așa că haideți să începem povestea acestei biserici. Cei care doresc să viziteze lăcașul de cult, trebuie să știe că se află amplasat în partea de jos a satului, drumul până aici fiind destul de anevoios, însă fiecare pas chiar se merită. Chiar dacă este o biserică extrem de veche, forma sa arhitecturală este unică în țara noastră. Potrivit datelor istorice astfel de biserici au mai existat în satul vecin Toplița până în anul 1932 și  în satul Hășdat până în anul 1938,ambele fiind ulterior înlocuite de biserici zidite. 

Interior biserica de lamn din Vălari


Tehnica de construcție a bisericii este una absolut surprinzătoare. Aceasta este construită cu cu stâlpi prinși în tălpi și grinzi de stejar și cu fundătură din scânduri de brad bătută pe interior. Edificiul Biserica un plan dreptunghiular, pereții săi fiind din dulapi înalți subțiri de stejar. Cât despre dimensiunea ei, biserica are dimensiuni modeste, fiind considerată o biserică de mici dimensiuni. Intrarea se face dinspre miazăzi, altarul fiind separat de restul bisericii prin trei deschideri. În ceea ce privește însă cele câteva ferestre bisericii, acestea au dimensiuni reduse,  una fiind amplasată în axul tindei, una în navă pentru diac, iar alte trei la altar. Turnul- clopotniță este amplasat fix deasupra pronaosului, fiind unul înalt și destul de îngust. Acesta are  în partea de sus un foișor deschis și un coif cu baza rotundă și deși poate v-ați aștepta ca în vârful turnului să se termine cu o cruce din fier, acesta este de lemn, la fel ca și cea de deasupra altarului. Mai mult decât atât, precum alte biserici din Ținutul Pădurenilor și aceasta are acoperișul cât și clopotnița îmbrăcate în șiță, iar interiorul său a rămas nepictat, pereții find decorați cu mai multe xilogravuri și icoane.

Biserica „ Sfântul Nicolae„ din Vălari se mai remarcă și prin ciopliturile aparte de pe exteriorul său. Cioplitura numită „uștiorii împuiați” îi dă lăcașului de cult un farmec arhaic aparte. Așadar, cei 25 de uștiori este unită prin arcade peste grinzile de sub streașină, dând impresia unei hore încinse în jurul spațiului sacru. Tot un spațiu sacru, menit să îi amintească cu blândețe trecuți la cele veșnice este și  vechiul cimitir. Acesta este înconjurat de un gard făcut din pari, care are o mică portiță, iar sprijinite de un gard stau astăzi două cruci din lemn, aproape putrezite care încă mai păstrează vechea cioplitură decorativă.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

_______________________

Sursa:

Nicu Jianu, Marcel Lapteș, Biserici de Lemn din Județul Hunedoara, Editura Corvin, Deva, 2004, p 84

https://harta.biz/valari-hd/biserici/biserica-de-lemn-sf-nicolae/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_V%C4%83lari


0 Comentarii