Biserica din Satul Runcu Mare

 


În articolul de astăzi vă vom povesti despre o altă biserică veche din Ținutul Pădurenilor – cea mai veche biserică din satul Runcu Mare, biserica „Sfânta Cuvioasa Paraschiva”. Dacă ascultăm prima dată cum sună numele satului, ne-am putea aștepta că acesta ar face o excepție de la regulă și că este o așezare cu un număr mai mare de locuitori. Nici pe departe! Aflat undeva de raza comunei Lelese, satul Runcu Mare este unul dintre cele mai izolate și mici sate din Ținutul Pădurenilor. Cu siguranță însă acest sat este cel mai lung dintre toate satele din zona noastră etnografică, lucru ce explică aparenta stranie amplasare a celor trei biserici de aici – câte o biserică la fiecare capăt, iar una chiar în mijlocul localității.

„Biserica de la mijlocul satului„, așa cum o mai numesc puținii pădureni ce își mai duc veacul pe meleagurile bătrânului lor sat, a fost construită potrivit surselor istorice în anul 1560, fiind ulterior rectitorită, în 1887, în timpul păstoririi preotului Stan. Iar ca să vă puteți face o idee despre istoria vieții în satul Runcu Mare, vă putem spune că această așezare a fost atestată documentar prima data în anul 1482. Spre surprinderea multora dintre voi însă, biserica „Sfânta Cuvioasa Paraschiva” aflată pe raza satului Runcu Mare, mai precis în cătunului din cătunul Goruia apare menționată doar în tabelele conscripției din anii 1829-1831.

Nu în ultimul rând am vrea să vă spunem două vorbe și despre detaliile ce țin de arhitectura bisericii. Precum majoritatea lăcașelor de cult din zona noastră și acesta are un plan dreptunghiular cu absida în prelungirea navei, poligonală cu cinci laturi. Având o istorie atât de lungă nu este de mirare că aceasta a fost construită direct pe pământ și că dimensiunile sale sunt extrem de modeste. Cât despre turnul clopotniță, acesta este așezat deasupra pronaosului și nu are o înălțime foarte mare – am putea spune chiar că este un turn in miniatură. Acoperișul său este în formă de coif piramidal și este învelit în tablă. Chiar dacă la început acoperișul bisericii a fost acoperit cu șiță, ulterior acesta a fost înlocuit cu țiglă. Chiar dacă în pozele care apar în mediul online nu apare crucea de lemn amplasată chiar în fața bisericii, trebuie totuși să vă spunem două vorbe și despre aceasta. Crucea este destul de înaltă, fiind decorată cu rozete, iar centrul său este legat roată, prin umerași. Și dacă vă întrebați cum arată pereții din interior ai bisericii, aceștia nu au urme ale vreunui decor iconografic.


Acestea fiind spuse, sperăm că v-a plăcut articolul nostru din această săptămână și că v-am inspirat în a vă cultiva curiozitatea despre viața bisericească și istoria ei din Ținutul Pădurenilor.


Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

_______________________

Sursa:

0 Comentarii