Biserica cea Nouă din Satul Ruda

 


Și această vineri ne găsește tot în satul Ruda din comuna Ghelari, tot în fața unei biserici care poartă hramul hramul  „Sfântului Ioan Botezătorul”. Mulți dintre voi ați crede poate că este o greșeală sau v-ați interesa cum de este totuși posibil așa ceva în același mic sat din Ținutul Pădurenilor. Ei bine, vă povesteam data trecută despre vechea biserică de aici, din Ruda, despre anul când a fost construită și despre renovările de care s-a bucurat de-a lungul timpului și la un moment dat am amintit ceva despre construcția unei noi biserici în sat. Ei bine, despre această nouă biserică vom vorbi astăzi.

Potrivit datelor istorice în anul 1938 pădurenii din satul Ruda au demarat lucrările de construcție pentru noua biserică, ce avea să poarte același hram ca cea veche, hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”. Aici trebuie să menționăm că noul lăcaș de cult a fost construit lângă vechea bisericuță. Lucrările de construcție au durat până în anul 1960, sfințirea bisericii făcându-se abia  doi ani mai târziu, în anul 1962 pe data de 1962. 


Iar acum câteva date despre tot ce ține de arhitectura și structura bisericii. Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” are planul în formă de cruce, dimensiunile sale fiind de 17 m lungime, 9 m lățime și 15 m înălțime. Cât despre zidurile sale, vă putem spune că acestea sunt din piatră. Odată intrați în biserică este imposibil să nu observați iconostasul făcut din lemn. Sus chiar în centrul acestuia este pictată Sfânta Treime, apoi Sfinții Proroci, Sfinții Apostoli, pe rândul de jos fiind pictate cele 10 praznice împărătești. Din pictura bisericii nu lipsesc nici Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ai căror pictură se găsește chiar în pridvorul de la intrare, intrare care este orientată spre apus. Tot aici, fix deasupra ușii se află și pisania bisericii. Trebuie să amintim aici că pictura bisericii a fost realizată de către pictorul Constantin Nițulescu din București, iar sculptura mobilierului de către sculptorul Ioan Cristea. Că tot veni vorba de mobilierul din biserică, scaunele sunt dispuse ca în aproape orice biserică ortodoxă pe margine, de-a lungul pereților, iar dacă ați trecut măcar o dată prin satul Ruda pe lângă biserică ați observat cu siguranță turlele, care sunt trei la număr.

Foto: 

Ne apropiem ușor ușor de finalul articolului, dragi cititori, însă nu înainte de a vă mai spune că, în ciuda faptului că satul Ruda este un sat de mici dimensiuni, viața bisericească de aici s-a împletit mereu cu viața culturală, preotul Teodor Murgău fiind fără dar și poate una dintre cele mai emblematice fețe bisericești de aici.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

_______________________

Sursa:

Alexandru Vlad, Monografia Comunei Ghelari, Editura Emia, Deva, 2003, p 103




0 Comentarii