Biserica de lemn din Satul Muncelu Mic



Fiecare biserica este aparte în felul ei, dar bisericile mici făcute din lemn, parcă sunt mai speciale, căci păstrează în arhitectura lor decenta rânduială bisericească sedimentată atât de elegant în cultura noastră a poporului român. Pe parcursul timpul v-am prezentat multe biserici și după cum am descoperit împreună hunedorenii parcă au o înclinație aparte pentru Ioan Botezătorul și pentru Cuvioasa Paraschiva. Așa că ne-am gândit să vă mai prezentăm și astăzi o biserică ce poartă hramul „Cuvioasei Paraschiva”.

Este vorba despre biserica de lemn din satul Muncelu Mic, o biserică tare îndrăgită de hunedorenii care au avut ocazia să intre în ea sau măcar să intre în curtea bisericii. După cum aminteam mai devreme, biserica poartă hramul „Cuvioasei Paraschiva” și a fost construită, potrivit documentelor oficiale, undeva în  secolul al XVII-lea. Despre istoria ei nu știm prea multe detalii, însă este cert că micuța biserică de aici, din satul Muncelu Mic, este una dintre cele mai vechi biserici din Transilvania. Acest lucru este confirmat și de  tabelele conscripțiilor din anii 1733, 1750, 1761-1762, 1805 și 1829-1831 și pe harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773).



Dar haideți să vă spunem câteva vorbe și despre arhitectura acestui mic lăcaș de cult. Arhitectura bisericii „Cuvioasei Paraschiva” este una cât de poate de simplă, forma bisericii fiind  dreptunghiulară simplă și fără absidă. Precum orice biserică veche ce datează de veacuri bune, dimensiunile ei sunt extrem de reduse. Un alt indiciu pentru vechimea ei este intrarea în biserică, care este amplasată pe latura nordică. De asemenea, existența a doar două uși, diaconești, care separă altarul de restul lăcașului de cult, este încă un semn că edificiul este o construcție ce aparține secolului al XVII-lea.



 Cât despre turnul-clopotnița am putea spune că este unul robust, cu foișor deschis și actualmente coiful piramidal. Și spunem „actualmente„ căci în timpul amplei renovări dintre anii 1974-1975, turnul-clopotniță a fost învelit în tablă, iar fleșa care era inițial conică, a fost înlocuită prin coiful piramidal actual. Despre picturile de pe pereții interiori ai bisericii nu se știu multe lucruri, însă cert este că în momentul de față interiorul bisericii este zugrăvit cu verde. Tot aici mai trebuie să menționăm că fundația bisericii este din piatră și că pereții exteriori au rămas încă înveliți în șiță, chiar dacă pe parcursul timpului biserica a fost renovată de mai multe ori.

Și uitați așa dragi cititori v-am mai spus încă o poveste despre încă o biserică veche, dar veche, am putea spune, de când e lumea și pământul.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

Surse:

_____________

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Muncelu_Mic

https://viziteaza-romania.com/zona-transilvaniei/judetul-hunedoara/348-bisericile-de-lemn-din-muncelul-mic-jud-hunedoara-2021.html

https://www.wikiwand.com/ro/Biserica_de_lemn_din_Muncelu_Mic

0 Comentarii