Biserica de Lemn din Satul Runcu Mic

  



 Fiecare dintre noi avem locurile noastre unde sufletul său se simte liber, ca și acasă. Ei bine, călătorind prin țara asta minunată a noastră, numită România, am descoperit farmecul satului Runcu Mic și a bisericii de aici, care este și ea la rândul ei „mică„ la fel cum este și satul. Satul acesta are o istorie aparte și tare lungă deopotrivă, fiind atestat documentar prima dată în anul 1499, timp în care numele său apărea în actele vremii în limba maghiară - „Ronk„. 

Cât despre micuța biserică de aici, am putea spune că ea are un farmec anume prin simplul fapt cum arată, dar și cum  este ea amplasată. Așa că hadeti să cunoaștem împreună mai bine istoria ei. Biserica din lemn din satul Runcu Mic a fost ridicată potrivit arhivelor locului în anul 1720 și poartă hramul „Pogorârea Sfântului Duh”.  Cu toate acestea, mulți oameni, fie ei specialiști sau localnici, sunt de părere că acest lăcaș de cult este mai vechi de atât, indiciile fiind dimensiunile modeste și prezența intrării nordice.

Acum să vă spunem și două vorbe și despre detaliile arhitecturale ale edificiului. Biserica „Pogorârii Duhului Sfânt” are planul dreptunghiular cu absida nedecroșată, poligonală cu trei laturi. Turnul – clopotniță este , la fel ca și biserica, de mici dimensiuni, având forma unui coif piramidal.  În ceea ce privește însă interiorul bisericii, vă putem spune că aceasta nu a fost pictată, pereții fiind împodobiți cu mai multe xilogravuri, iar mai apoi cu icoane. Dacă vă uitați cu atenție la poze veți observa că micuțul lăcaș de cult are totuși o stare destul de bună, dacă luăm în considerare vechimea sa. Asta se datorează multiplelor reparații survenite în timp. Așa se explică faptul că, o dată cu o reparație capitală, a cărei perioadă când s-a desfășurat nu a fost menționată în documentele locului, pereții bisericii au fost supraînălțați, iar nava a fost extinsă spre apus.

În schimb între anii 2007-2008 a avut loc o reparație mai amplă a bisericii, de aici din Runcu Mic. Această renovare a presupus reînnoirea acoperișui și înlocuirea șiței cu țiglă, reparația pardoselii, consolidarea turnului-clopotniță, restaurarea tencuielii interioare, și nu în ultimul rând căptușirea bârnelor cu lambriuri din lemn. 

Așa cum fiecare loc are tradiția sa, așa și micul sătuc are propriile lui tradiții și propriul bagaj cultural transmis din generație în generație. Așa se face că, potrivit informațiilor transmise din străbuni, biserica ar fi fost adusă din satul Făgețel, deși consripțiile anilor 1733, 1750 și 1761-1762, precum și harta iosefină a Transilvaniei (1796-1773), îi confirmă, oricum, existența.

Acestea fiind spuse dragi cititori, sperăm că v-a plăcut povestea noastră despre micuța biserică din lemn, de aici din satul Runcu Mic.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

Surse:

_____________

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Runcu_Mic

https://www.biserici.org/index.php?menu=BI&code=13746








0 Comentarii