Sfântul Altar al unei Biserici Ortodoxe



Începusem acum câteva articole să vă povestim așa în mare despre părțile unui lăcaș de cult, fiindcă am observat că mulți dintre enoriași nu cunosc în detaliu cum și de ce o biserică arată așa cum arată. În articolul de astăzi vom continua această tematică și ne vom opri asupra altarului, care este una dintre cele mai importante părți ale unei biseirici ortodoxe.

    Sfântul altar, locul sfânt și sfințitor al unei biserici este situat în partea de răsărit, fiind zidit în formă de absidă. Dacă ați observat, în bisericile mari, din orașe, acesta este mai înălțat decât restul bisericii fiind despărţit de naos prin iconostas, numit și catapeteasmă  sau tâmplă. După cum bine știți din învățăturile bisericești ale părinților și ale bunicilor, altarul este destinat exclusiv slujitorilor bisericii, cum ar fi episcopii, preoții sau diaconi.

    În mijlocul altarului  se află Sfânta Masă, în partea stângă avem Proscomidiarul, iar în partea dreaptă diaconiconul, unde seși păstrează veșmintele preoțești, vasele și obiectele liturgice. Tot aici găsim și "Scaunul cel de sus", asezat tot timpul în partea estică a altarului, care mai poartă denumirea și de "Scaunul Arhieresc".  Am vrea totuși să insistăm asupra Sfintei Mese, denumită și Prestol. În timpul slujbelor credincioșii stau ațintiți cu privirea către aceasta, mai ales la sărbători când este frumos împodobită cu flori care mai de care mai frumoase, însă am observat că adesea aceștia nu știu care este simbolistica ei defapt. Într-adevăr pe sfânta masă se săvârșește Sfânta Liturghie, însă simbolistica ei este strâns legată de Mântuitorul Hristos. Aceasta simbolizează deopotrivă mormantului celui de-viață-dătător al lui Hristos, cât și masa Cinei celei de Taină, sau Tronul ceresc pe care s-a asezat Hristos, după învierea Sa.

Sfânta Masă are formă pătrată de cele mai multe ori, fiind în unele biserici dreptunghiulară. Ca un simbol al Mormântului Sfânt, aceasta este  zidită din piatră sau din marmură și esteaşezată pe un singur  picior rotund. Mai mult decât atât, la piciorul Sfintei Mese sau în lespedea de deasupra ei sunt îngropate mereu părticele infime din Sfinte Moaște. Acest lucru este menit să amintească de perioada persecuțiilor, când creștinii își săvârșeau Liturghia pe mormintele martirilor.


    
Să ridicăm acum privirea, dragi cititori și pe Sfânta Masă și să înțelegem mai bine de ce ea arată cum arată și de ce pe ea se găsesc anumite obiecte. Ei bine, Sfânta Masă este acoperită frumos și elegant.  Pe ea se găseşte Sfântul Antimis, adică acea bucată de panză de in, pe care este imprimată scena punerii în mormânt a Domnului, care sigur v-a atras atenția atunci când ați privit altarul unei biserici. Antimisul stă drept simbol pentru marama de pe capul Mântuitorului, din timpul şederii în mormânt. Înainte de a fi așezat pe Sfânta Masă,  antimisul este sfinţit şi dăruit bisericilor de către episcopul locului. Tot aici trebuie să menționăm faptul că,  fără antimis Sfânta Liturghie nu se poate săvârşi. În afară de antimis, pe Sfânta Masă din altar se mai găsesc și Sfântul Chivot, unde sunt păstrate Sfintele Taine, Sfântul Mir, un sfeștnic cu lumânări, o candelă și un clopot. Bineînțeles,  Evanghelia este nelipsită de pe Sfânta Masă, fiind așezată mereu peste Sfântul Antimis. În spatele Sfintei Evanghelii stă mereu așezată Sfânta Cruce, care este semnul mântuirii oamenilor.

Așadar, dragi cititori, sperăm că acest articol al nostru v-a mai lămurit puțin în ceea ce privește biserica și rânduiala ei, așa cum este ea și că v-am inspirat să fiți curioși să aflați în viitor alte explicații spuse pe limba credincioșilor a rânduielilor noastre creștine.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

Surse:

_____________

https://www.crestinortodox.ro/liturgica/cate-parti-o-biserica-ce-inseamna-tarnosirea-154869.html

http://www.parohiaortodoxabenidorm.com/InvataturaOrtodoxa/InvataturaOrtodoxaPeIntelesulTuturor/altarul_bisericii_ortodoxe.html

https://ro.orthodoxwiki.org/Altar

https://www.crestinortodox.ro/liturgica/arhitectura-bisericeasca/sfantul-altar-125501.html


0 Comentarii