Intrarea Domnului în Ierusalim


Postul Mare este pe sfârșite și ne apropiem cu pași repezi de Sfânta Sărbătoare a Paștelui, însă pentru că în această duminică, noi creștinii ortodoxi, sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim ne-am gândit că acesta ar fi cel mai potrivit subiect pentru articolul de astăzi. Așa că haideți să începem!

Intrarea Domnului în Ierusalim mai este cunoscută și drept Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor și este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe. Această sărbătoare creștină este celebrată în fiecare an în duminica dinaintea Paștilor. Cu siguranță când ați mers la biserică ați văzut icoane care înfățișează acest moment biblic, când doar cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a venit la Ierusalim, unde a fost întâmpinat cu multă dragoste și cinste de către mulțimea de oameni. După cum credem că prea bine cunoașteți acea imagine, Iisus a intrat în Ierusalim călare pe un măgăruș și mai precis pe un mânz de asină. Mulțimea de oameni, în semn de bucurie, aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin, care este chiar simbolul biruinței, iar copiii Îi strigau cuvinte de laudă, după cum apare chiar și în  (Matei 21, 9) “Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!”. Am vrea totuși să insistăm asupra stâlpărilor, aceste ramuri fragede aruncate de către oameni în fața lui Hristos. În acele vremuri, cei care se întorceau din lupte sau din războaie erau întâmpinați și  cinstiţi la revenirea lor acasă cu ramuri verzi de copaci și astfel ele au stat drept simbol pentru biruința în fața morții a lui Hristos, pentru că venirea lui Mesia în Ierusalim a avut loc după un al eveniment biblic, și anume învierea lui Lazăr din morţi, eveniment ce i-a determinat pe iudei să Îl omoare chair în preajma sărbătorii Paştilor. Nu trebuie să uităm aici nici măgarul, care are și el simbolistica lui aparte. Acesta ne închipuie pe noi, păgânii, iar așezarea lui Hristos pe el înseamnă de fapt proclamarea lui Hristos drept biruitor asupra patimilor dobitoceşti şi Împărat al întregului pământ.

Desigur, mai există și alte pasaje în scrierile bisericești despre Intrarea Domnului în Ierusalim. Unul dintre ele o găsim în scrierile prorocului Zaharia: ,,Bucură-te, fiica Sionului, iată Împăratul tău vine blând, şezând pe asină şi pe mânz, fiul celei de sub jug” (Zaharia 9, 9). Și în Psalmii lui David sunt amintiți copiii care l-au întâmpinat cu bucurie pe Mesia ,,Din gura copiilor şi a sugarilor Ţi-ai pregătit laudă” (Psalm 8, 3). 

Așa se face că la acest Praznic Împărătesc noi, creștinii, luăm de la biserică ramuri de salcie. Astfel, Biserica Ortodoxăa hotărât ca la finalul Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor, preotul să se binecuvânteze ramurile de salcie, pentru a urma în mod simbolic rânduiala mulţimii din cetatea Ierusalimului. Aici am dori să facem o mică remarcă, dragi cititori. Chiar dacă în Sfânta Scriptură ne este relatat faptul că mulțimea de oameni l-a întâmpinat pe Mântuitorul la intrarea în Ierusalim cu ramuri de finic, în diferite țări ale lumii s-au folosit mai apoi pentru a preaslăvi acest moment important din istoria creștinătății noastre și alte ramuri, fie de salcie, măslin sau chiar liliac în funcţie şi de clima fiecărei ţării. În ceea ce ne privește pe noi românii însă, spune că noi am  ales salcia, fiindcă ea imită cel mai bine gestul de plecare smerită în faţa Mântuitorului lumii.

În încheiere, dragi cititori, am dori să vă mai spunem că Intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim este un eveniment și totodată un simbol pentru pregătirea biruinţei lui Hristos asupra morţii şi deschiderea drumului de mântuire către Ierusalimul ceresc, pentru toţi cei ce aveau să creadă în El. 


Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


_______________________

Sursa:

https://www.unitischimbam.ro/intrarea-domnului-in-ierusalim-duminica-floriilor/

https://basilica.ro/%e2%80%a0-intrarea-domnului-in-ierusalim-dezlegare-la-peste-duminica-a-6-a-din-post-a-floriilor/

https://doxologia.ro/ce-semnifica-ramurile-de-salcie-de-la-florii-ce-trebuie-sa-facem-cu-ele-dupa-ce-se-usuca

https://doxologia.ro/intrarea-domnului-ierusalim-duminica-6-din-post-floriilor

https://ro.orthodoxwiki.org/Intrarea_Domnului_%C3%AEn_Ierusalim



0 Comentarii