Cred că de când suntem mici am auzit de la bunici, de la părinți sau de la preot că botezul este o taină, că mirungerea este o taină și chiar și cununia este o taină. Sigur, nu doar acestea sunt sfintele taine din biserica noastră ortodoxă. Mai sunt și altele, despre care am dori să vă povestim în articolul de astăzi.
În primul rând am vrea să lămurim puțin ce sunt aceste taine. Ei bine, Sfintele Taine sunt acele lucrări deosebite ale harului divin prin care omul intră în Biserică şi se sfinţeşte. În religia noastră creștină există șapte taine: Botezul, Mirungerea, Hirotonia sau Preoția, Împărtășania, Nunta, Maslul și Spovedania. Acest număr cât și denumirea de “cele sapte taine”au fost stabilite în anul 1927 la Sinodul de la Lyon.
Așadar să începem! Prima taină este Taina Botezului. Aceasta este prima taină pe care omul o primește. Astfel, prin Taina Sfântului Botez pruncul adus la biserică pentru creștinare dobândește iertare de păcatul strămoşesc odată cu scufundarea de trei ori în apă în numele Sfintei Treimi. Botezul mai este cunoscut și drept „ușa tainelor", fiindcă numai prin botez devenim fii ai lui Dumnezeu.
Cu siguranță ați participat la botezuri alături de prieteni sau de cunoscuți și ați observat că imediat după ce bebelușul este scufundat în apă de trei ori și primește taina botezului, acesta este uns de către preot cu mir. Așa ajungem și la următoarea taină, la mirungere. Mirul în această taină stă drept simbol al împărtășirii acestuia cu darurile Sfantului Duh. Trebuie aici neapărat să precizăm că Sfântul Mir folosit în ritualul bisericesc al acestei taine este el însăși foarte aparte, având o poveste specială. Astfel, Sfântul Mare Mir este de fapt untdelemnul amestecat cu mirodenii și care este pregătit după o randuială specială în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, fiind sfințit de către episcopii fiecărei biserici.
Preoția sau Hirotonia, este tot o taină a bisericii nostre ortodoxe care este primită de către aceia ce se pregătesc a cuvânta în numele Domnului și nu este altceva decât pogorârea Duhului Sfânt asupra lor. Dar după cum bine știți, în religia noastră doar bărbații care poartă deja verighetă pot deveni preoți.
Împărtășa este și ea o taină. Cu siguranță mergeați când erați mic la biserică cu bunica sau cu mama la împărtășit și poate mai mergeți și acum la fel de des, așa că hadeți să vedem puțin ce înseamnă această taină. Împărtășania, amintită de către preoții din biserica noastră drept, Primirea Trupului şi Sângelui lui Hristos, este un simbol creștin al momentului în care Iisus, la Cina cea de Taină, le-a dat apostolilor să bea din vin și sa mănânce pâine – „Iar pe când mâncau ei” – este scris în Sfânta Evanghelie – „Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu. ”
Nunta sau Cununia este o altă taină a bisericii ortodoxe. Prin taina cununiei, bărbatul şi femeia, care se hotărăsc să își fie împreună toată viața pentru a se desăvârși pe ei înșiși, pentru a creea o familie și pentru a duce viața mai departe prin naşterea copiilor, primesc harul divin care sfinţeşte legătura lor. Sigur, rânduiala creștină, dar și a societății ne învață că în viață faci nuntă o singură dată. Totuși biserica noastră ortodoxă permite doar trei căsătorii. Aici trebuie să menționăm că a doua şi a treia cununie nu mai sunt considerate Taine, ci simple ierurgii.
Maslul este cea de a șasea taină. Prin săvârșirea slujbei Sfântului Maslu, Duhul Sfânt se pogoară asupra bolnavilor și împărtășindu-le harul vindecării trupești sau sufletești. Aici trebuie să vă spunem, dragi cititori, că potrivit rânduielii noastre bisericești Slujba Sfântului Maslu se poate ține doar în biserică. Foarte rare sunt cazurile, chiar excepționale am putea spune, când Slujba Sfântului Maslu se poate oficializa şi la domiciliul celui aflat în neputinţă.
Nu în cele din urmă am vrea să vă spunem câte ceva și despre taina spovedaniei. Prin spovedanie ni se iartă păcatele săvârșite pe pământ, așa cum spune și preotul duhovnic cu „gândul sau cu fapta”.
Acestea fiind spuse, dragi cititori, sperăm că v-a fost de folos articolul nostru de astăzi și că v-am putut ajuta să înțelegeți mai bine tainele și rânduielile nostre ortodoxe.
Autor: Georgiana-Mariana Balan
Din Inima Pădurenilor & Ținutul Pădurenilor - România
Sursa:
https://ro.orthodoxwiki.org/
https://www.crestinortodox.ro/
https://topu.ro/cele-7-taine-
SFINTELE TAINE ŞI NUMĂRUL LOR ÎN TRADIȚIA ORTODOXĂ | Parohia Pescara
0 Comentarii