Comuna Cerbăl - - Video în seria Localități din Ținutul Pădurenilor.

 Bine ați revenit la un nou episod despre Ținutul Pădurenilor din România. Comuna despre care vă vom povesti astăzi este comuna Cerbăl.



Comuna Cerbăl este alcătuită din satele: Arănieș, Cerbăl, Feregi, Merișoru de Munte, Poiana Răchițelii, Poienița Tomii, Socet și Ulm. Fiind alcătuită din 7 sate, comuna Cerbăl este puțin mai mare decât comunele Bătrâna și Bunila, prezentate în videourile anterioare. Dacă la recensământul din anul 2011 populația comunei era de 474 de locuitori, acum după ultimul recensământ din anul 2021 populația depășeste puțin cifra de 400, aici mai locuind în prezent doar 403 oameni.

Pentru a vă orienta puțin în spațiu, vă putem spune că această comună din Ținutul Pădurenilor se invecineaza la la Vest cu județul Timis, la Nord cu comunele Vețel și Bătrâna, la Est cu comuna Pestișu-Mic și cu municipiul Hunedoara ,iar la Sud cu comunele Lelese și Bunila.

Mai mult decât atât, comuna Cerbăl este așezată pe o culme a munților Poiana Rusca, altitudinea medie fiind aici de 815 m.

Fiind așezată într-o zonă montană ușor izolată, comuna Cerbăl păstrează intacte și astăzi forme vechi de viață socială, meșteșuruguri ce țin de arta populară românească transmise din generație în generație, valori arhaice cu un specific aparte ori anumite forme de organizare social-economică specifice zonelor de munte. În ceea ce privește formele vechi de viață socială, trebuie să amintim aici, nedeile pădurenești care sunt mereu organizate în timpul verii după calendarul religios și măsuratul oilor, o tradiție a începutului lunii mai care este respectată de pădureni cu sfințenie de sute de ani.

Nu este de mirare că toate aceste aspecte ale vieții s-au conservat atât de bine aici, în comuna Cerbăl, mai cu seamă că satele au fost atestate documentar începând cu secolul al XV-lea. 

Primul sat atestat documentar este Arănieș, în anul 1453. Mai apoi au fost atestate documentar satele Cerbăl în anul 1476 și Merișoru de Munte în anul 1481. Satele Feregi, Socet și Poienița Tomii au fost atestate documentar în anul 1482, iar satul Ulm în 1499. Cât despre satul Poiana Răchițelii, acesta apare în documentele oficiale începând cu anul 1506. 

Cu toate acestea, vestigiile dacice din perioada lui Burebista, ori inscripțiile din perioada medievală sunt semne extrem de evidente, că această zonă este locuită de sute de ani. 

La prima vedere satele din comuna Cerbăl sunt speciale prin toponimia lor simplă și aparte, ce poate fi un indiciu al legăturii străvechi a pădurenilor cu natura. Însă satele din acestă comună sunt speciale prin casele vechi acoperite cu sindrilă, prin bisericile vechi care sunt unice fiecare în felul ei și prin peisajele pitorești. Asta nu o spunem noi, ci turistii care vin pe meleagurile comunei din curiozitate, căci mai ales despre casele vechi din satul Poiana Răchițelii, despre bisericile din satele Cerbăl și Poienița Tomii, ori despre peisajele din satele Feregi și Merișoru de Munte au auzit mulți oameni.

Așadar, sperăm că v-ați făcut o imagine de ansamblu asupra comunei Cerbăl, această perlă a zonei noastre folclorice, unde de la daci încoace cursul natural al vieții a rămas neîntrerupt. 

Abonațivă la acest canal și urmăriți pagina www.tinutulpadurenilor.eu pentru noi materiale despre Ținutul Pădurenilor.




https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Cerb%C4%83l,_Hunedoara

https://ro.wikipedia.org/wiki/Cerb%C4%83l,_Hunedoara

https://www.ghidulprimariilor.ro/ro/businesses/view/city_hall/PRIM%C4%82RIA-

CERB%C4%82L/96041

https://www.cjhunedoara.ro/index.php/galerie-foto/9-uncategorised/99-cerbal

https://hunedoara.insse.ro/wp-content/uploads/2023/02/Comunicat-date-provizorii-RPL-

2021.pdf

https://www.digi24.ro/regional/masuratul-oilor-traditia-inceputului-de-mai-720560

https://www.tinutulpadurenilor.eu/2021/06/comuna-cerbal.html

0 Comentarii