Începem prezentarea comunelor din zona noastră cu Bătrâna – cea mai mică comună de aici, din
Ținutul Pădurenilor, dar și din România.
Comuna Bătrâna, acest mic punct de pe harta României, are în componența satele Bătrâna, Fața Roșie, Piatra și Răchițaua.Titulatura de „cea mai mică comună din România„ nu i-o dăm noi, ci datele ultimului recensământ din țara noastră din anul 2021, potrivit căruia aici mai locuiesc doar 88 de oameni, cu 39 mai puțini față de recensământul din anul 2011, când s-au recenzat 127 de locuitori. Depopularea în această zonă se datorează în mare parte schimbarării demografice naturale negative, adică înregistarea a mai multor decese decât nașteri. Acest lucru a dus involuntar la dispariția treptată a instituțiilor de învățământ în comună.
Cu toate acestea, comuna Bătrâna pare să se fi conservat în timp într-un mod aparte. Așa se face că la sfârșit de săptămână potecile din satele de aici sunt luate la pas de mulți turiști. Pentru a vă orienta puțin în spațiu vă putem spune că Bătrâna se află așezată pe crestele Munțillor Poiană Ruscă la granița dintre județele Timiș și Hunedoara. În ceea ce privește altitudinea, am putea spune că este una moderată, aceasta variind între 700-964 m. Maximul de 964 m este atins de către Vârful Comanda, aflat în partea vestică a satului Bătrâna.
Odată ajunși aici, pe lângă peisajele pitorești și casele vechi cu un iz arhaic românesc aparte puteți să admirați și chiar să vizitați dacă doriți Biserica Ortodoxă de lemn „Cuvioasa Parascheva”, care a fost construită în jurul anului 1780. De asemenea, un alt obiectiv turstic din satul Bătrâna, cu care pădurenii de aici sunt foarte mândrii este casa-muzeu a familiei Stăncoane Petru și Mărioara.
Așadar, Bătrâna – cea mai mică comună din România este un punct de pe hartă unde veșnicia încă se mai naște la sat și unde în pofida izolării sale geografice vin din ce în ce mai mulți turiști.
0 Comentarii