Comuna Bunila - Video în seria Localități din Ținutul Pădurenilor.

Bine ați revenit la un nou episod despre Ținutul Pădurenilor din România. Astăzi vă vom povesti despre o altă comună din pădurenime și anume comuna Bunila.


Comuna Bunila este alcătuită din cinci sate: Alun, Bunila, Cernișoara Florese, Poienița Voinii și Vadu Dobrii. În comparație cu Bătrâna, comuna despre care v-am vorbit în episodul trecut, comuna Bunila este ceva mai mare. Potrivit recensământului din anul 2021 aici locuiesc în prezent 247 de oameni, cu 59 mai puțini decât la recensământul din 2011, când populația comunei era formată din puțin peste 300 de cetățeni. Chiar dacă acest trend de depopulare a zonei s-a accentuat în ultimii ani, Bunila are o istorie tare veche.

În urmă cu sute de ani teritoriul acestei comune s-a suprapus cu o veche vatră dacică. Pe când Dacia era sub stăpânirea romanilor în partea de est a Munţilor Poiana Ruscă se aflau principalele centre dacice şi romane. Astfel, în depresiunea Haţegului, se afla capitala provinciei Dacia - Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Potrivit istoriei transmise din generație în generație, o parte din dacii retraşi în munţi s-ar fi refugiat, chiar aici pe aria comunei Bunila.


Povestea dacilor retrași în munți nu este singurul lucru inedit. În satul Alun se află un drum de marmură unic în lume, dar și o biserică de marmură ridicată undeva în anii 30`. Așadar, o concluzie despre bogățiile ce zac în subteran aici, cred că puteți trage singuri. Despre Poienița Voinii cu siguranță ați auzit prin prisma cunoscutului interpret de muzică populară Drăgan Muntean care s-a născut chiar în acest sat. Mai mult decât atât, an de an pe dealul Cornetului, aflat la intrarea în sat se organizează în memoria lui Drăgan Muntean un celebru festival, care îi poartă numele. Alte evenimente ce se organizează și în restul satelor ce aparțin comunei Bunila sunt nedeile tradiționale pădurenești și măsuratul oilor. Cât despre Vadu Dobrii, puțini știu că aici a funcţionat până la începutul anilor 2000` o bază militară antiaeriană, cu rachete şi buncăre, ascunsă în pădurea deasă de brazi ori că în urmă cu zeci de aici exista aici  o mină de fier.

Așadar, putem să ne dăm seama singuri din cele amintite anterior cât de gospodari sunt pădurenii din comuna Bunila, dar și câtă poftă de viață au, în ciuda traiului lor anevoios de zi cu zi, pe care și-l duc cu atâta liniște sufletească undeva în partea de vest a judeţului Hunedoara, aproape de poalele munților Poiana Ruscă.

Abonațivă la acest canal și urmăriți pagina www.tinutulpadurenilor.eu  pentru noi materiale despre Ținutul Pădurenilor.






0 Comentarii