Ajungem astăzi, dragi cititori, cu povestea noastră despre Ținutul Pădurenilor în comuna Bunila. O comună la fel de izolată, precum toate comunele aflate în zone de munte, dar ceva mai mare decât comuna Bătrâna, despre care v-am povestit nu de mult timp că este cea mai mică comună din România.
Comuna Bunila este formată din cinci sate: Alun, Bunila, Cernișoara Florese, Poienița Voinii și Vadu Dobrii. Iar ca să vă faceți o idee cam pe unde este localizată vă putem spune că ea se află în partea de vest a judeţului Hunedoara, foarte aproape de poalele munților Poiana Ruscă.
Datorită localizării ei, bogățiile subterane ale comunei Bunila au inscris-o în trecut pe lista punctelor importante pentru industria Transilvaniei, dar și a României, însă poziționarea ei geografică a făcut ca istoria Bunilei să fie ceva mai interesantă, decât a altor comune. Cu toții am învățat la școală cum dacii au fost cuceriți de romani și cât de importante au fost cetățile dacice din județul nostru în acele vremuri. Fiind relativ aproape de capitala Daciei - Ulpia Traiana Sarmizegetusa, se spune că în o parte din dacii retraşi în munţi s-au refugiat chiar aici, pe aria comunei Bunila.
Cu toate că are o istorie așa veche și poate v-ați aștepta ca populația să fie una mai numeroasă, vă putem spune că și această comună urmează firul sumbru al depopularizării.
Așa se face că în prezent, potrivit ultimului recensământ, mai locuiesc aici 247 de suflete, cu 59 mai puțini decât în anul 2021, când la recensământ au participat 306 persoane. Totuși drumurile comunei sunt adesea străbătute de turiștii care își doresc iarna o plimbare cu sania trasă de Husky ori care vin vara pe dealul Cornetului pentru a se bucura împreună cu localnicii de muzica și voia bună de la Festivalul ,,Drăgan Muntean”. Că veni vorba despre Drăgan Muntean, celebrul interpret de muzică populară, s-a născut chiar în comuna Bunila, mai precis în satul Poienița Voinii unde este organizat și festivalul ce îi poartă numele și unde turiștii îi pot vizita casa memorială.
În ceea ce privește însă satul Alun, despre acesta ați auzit ca fiind numit și ,,satul de marmură”. Satul acesta este absolut inedit datorită drumului, dar și a bisericii de marmură care a fost construită undeva în anii 30`. Acest lucru se datorează carierei de marmură aflată chiar la marginea satului, de unde în anii 80`au fost extrase blocuri de marmură folosite la construcţia Casei Poporului şi pentru coloanele de marmură ce împodobeau vila familiei Ceauşescu din cartierul Primăverii. În ceea ce privești industria, putem spune nici Vadu Dobrii nu stă rău, fiindcă în urmă cu mulți ani aici a funcționat o mină de fier, iar nu de mult până în anii 2000` a funcţionat o bază militară antiaeriană, cu rachete şi buncăre, ascunsă în pădurea deasă de brazi.
Așadar, cine ar crede că un loc așa de izolat de pădurile dese de la marginea Munților Poiana Ruscă ascund atâtea povești interesante și sunt atât de bogate în date istorice?
https://primariacomuneibunila.ro/bunila/index.php/2-uncategorised/14-comuna-bunila-3
https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Bunila,_Hunedoara
https://www.mesagerulhunedorean.ro/comuna-bunila-in-ruta-caselor-traditionale-dezvoltate-
din-bani-europeni/
https://harti.turism-zone.ro/harta_bunila_hunedoara_romania_7224.html
https://hunedoara.insse.ro/wp-content/uploads/2023/02/Comunicat-date-provizorii-RPL-
2021.pdf
https://adevarul.ro/stiri-locale/hunedoara/alun-satul-cu-drum-de-marmura-unic-in-lume-s-a-
2180852.html
https://adevarul.ro/stiri-locale/hunedoara/foto-vadu-dobrii-taramul-uitat-al-padurenilor-
1571516.html
https://www.ghidulprimariilor.ro/ro/businesses/view/city_hall/PRIM%C4%82RIA-
BUNILA/96053
0 Comentarii