Localități din Ținutul Pădurenilor - Comuna Cerbăl


Dacă luăm la rând comunele din Ținutul Pădurenilor a treia ar fi comuna Cerbăl, o altă perlă a zonei noastre folclorice, dar asta nu o spunem noi, ci turiștii care vin aici. Unii vin doar în vizită, fiind mânați de o curiozitate lăuntrică să descopere și alte colțuri pitorești de Românie. Alții vin aici cu gândul de a-și cumpăra o casa veche la țară. Așa se face că mulți timișoreni, se fac adesea pădureni cu acte în regulă la sfârșit de săptămână, ori în vacanțe.

Comuna Cerbăl este formată din șapte sate: Arănieș, Cerbăl, Feregi, Merișoru de Munte, Poiana Răchițelii, Poienița Tomii, Socet și Ulm. Cu toate că numărul satelor ce îi intră în componență este unul destul de mare, schimbarea demografică naturală negativă nu a ocolit nici această comună. Potrivit statisticilor oficiale, în anul 2011 populația totală a comunei era de 474 locuitori. După recensământul din anul 2021 populația a scăzut cu 71 de locuitori, în prezent trăind aici doar 403 oameni. Mergând tot pe acest fir al poveștii, trebuie să vă spunem că acestă comună are o poveste veche, „de când lumea și pământul”, cum s-ar spune. Pe teritoriul comunei se află atât vestigii dacice din perioada lui Burebista, cât și inscripții din perioada medievală, pe când organizarea în cnezate și voievodate era de actualitate. Cu toate acestea documentele oficiale ne arată că satele aparținătoare comunei Cerbăl au fost atestate documentar prima dată undeva în secolul al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea: Aranieș (1453), Cerbăl , (1476), Merișoru de Munte (1481), Poiana Răchițelii (1506), Poienița Tomii (1482), Feregi (1482), Socet (1482), Ulm (1499).

În ceea ce privește așezarea în spațiu a comunei Cerbăl, vă putem spune că aceasta se află așezată pe o culme a munților Poiana Ruscă, unde altitudinea medie este de 815 m. Mai precis, comuna Cerbăl se învecinează la la Sud cu comunele Lelese și Bunila, la Vest cu județul Timiș, la Nord cu comunele Vețel și Bătrâna, iar la Est cu comuna Pestișu-Mic și municipiul Hunedoara. La fel ca și restul comunelor din Ținutul Pădurenilor, și comuna Cerbăl este destul de izolată geografic, fapt ce face pe deoparte traiul de zi cu zi mai aspru și mai anevoios, iar pe de altă parte ajută la conservarea în timp a meșteșugurilor populare, a tradițiilor, a formelor vechi de organizare sociale și economice. Despre legătura pădurenilor cu natura și cu valorile ancestrale românești ne putem da seama chiar din toponimia numelor celor șapte sate, care deși are o influență slavă păstrează autenticitatea autohtonă. În ceea ce privește îndeletnicirile agropastorale ale localnicilor putem trage concluzii atât din ocupațiile lor propriu-zise, cât și din tradițiile lor, cum ar fi măsuratul oilor – o tradiție a începutului lunii mai care este veche de sute de ani. Nedeile pădurenești sunt și ele nelipsite din lista evenimentelor sociale de aici, din satele aparținătoare comunei Cerbăl, acestea fiind organizate în general vara, după calendarul religios.

Așadar, dragi cititori, sperăm că v-am trezit interesul cu privire la comuna Cerbăl și la satele ce îi aparțin. În video-urile și articolele noastre viitoare vă vom prezenta mai în detaliu fiecare așezare în parte.

0 Comentarii