Satul Alun - Localitati din Ținutul Pădurenilor

 


Bine ați revenit la un nou episod despre Ținutul Pădurenilor din România. Începând cu acest episod vă vom prezenta o altă comună din zona noastră și anume comuna Bunila. Comuna Bunila este alcătuită din satele : Alun, Bunila, Cernișoara Florese, Poienița Voinii și Vadu Dobrii. Astăzi vă vom povesti despre satul Alun, satul de marmură, așa cum este cunoscut în județul Hundedoara și nu numai.

Satul Alun este unul dintre cele mai mici așezări atât din Ținutul Pădurenilor, cât și din România. În ianuarie 2014 satul avea doar 5 locuitori, iar ceva ne spune că în prezent sunt mult mai puțini. Cu toate acestea în trecut, satul Alun era un punct important de pe harta României, datorită zăcământului impresionant de marmură. Acum zeci de ani, satul nu ducea lipsă de locuitori, ba din contră, iar aceștia erau ocupați, fie cu meșteșugurile specifice Ținutului Pădurenilor, fie cu lucrul în minele de fier, fie cu lucrul la carieriera de marmură de aici. Chiar dacă pare greu de crezut, aici s-a construit cel mai scump drum rural din România. Drumul către și prin satul Alun este construit exclusiv din marmură. Fiind o resursă atât de bogată în zonă, cele 60 de gospodării care erau o dată locuite, au fost și ele construite tot din marmură. Cu siguranță ați spune probabil că pare puțin arogant, ca un mic sat izolat sa munte să fie construit cu atât de multă marmură, însă aici nu a fost vorba nici de aroganță, nici de extravaganță, ci de o realitate simplă și clară, potrivit căreia pădurenii din această zonă nu și-au permis pe atunci nici asfalt pentru construcția drumului și nici cărămidă ori piatră de râu pentru construcția caselor. Ei doar au folosit in favoarea lor resursele pământului pe care le-a fost dat să trăiască.

Drept o curiozitate vă putem retala faptul că marmura folosită la constructia Casei Poporului, ori la ridicarea casei soților Ceaușescu din cartierul Primăverii din București provine din cariera de aici, din satul Alun. În lunga s-a istorie, din cariera de marmură de aici au fost extrase cantități substanțiale de marmură chiar și pentru mai multe palatele imperiului austro-ungar. Așa se face că, în vremea sa de glorie, satul Alun era cunoscut drept unul dintre cele mai bogate sate din Ținutul Pădurenilor. Însă aceea  faima satului nu a fost adusă doar de drumul de marmură, ci și de biserica de aici, despre care se spune că este singura biserică din lume construită în totalitate din marmură. Cu toate aceste, undeva la la începutul anilor ´90 cariera de marmură din satul Alun a început să intre în conservare.

În încheiere, am vrea să vă spunem și două trei vorbe și despre toponimia satului Alun. Poate vă întrebați de ce satul se numește „Alun„, dacă este atât de bogat în marmură. Ei bine, satul a preluat numele arborilor care-l înconjurau încă de sute ani, fapt ce demonstreză încă o dată legătura strânsă a pădurenilor cu natura.

Abonațivă la acest canal și urmăriți pagina www.tinutulpadurenilor.eu  pentru noi materiale despre Ținutul Pădurenilor.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România

0 Comentarii