Satul Cernișoara Florese, comuna Bunila

  Asculta acest material in format video

  

        Bine ați revenit la un nou episod despre Ținutul Pădurenilor din România. Mergem mai departe cu prezentarea satelor din comuna Bunila și astăzi vă vom prezenta satul Cernișoara Florese.

Satul Cernisoara Florese este unul dintre satele „ascunse„ din Ținutul Pădurenilor, căci perdeaua deasă de arbori și drumuri care până mai ieri era tare inaccesibil au făcut ca micul nostru sat împreună cu locuitorii săi să fie destul de izolat. În ceea ce privește populația vă putem spune că în anul 2011 mai locuiau aici doar 115 oameni, iar în prezent sunt considerabil mult mai puțini pădureni care încă își mai duc viața aici, în satul Cernișoara Florese. Pe mulți hunedoreni îi miră aceste cifre ale recensământului din acest sat, căci în urmă cu doar câteva zeci de ani, Cernișoara Florese împreună cu alte sate din comuna Bunila, cum ar fi Poieniţa Voinii, Alun şi Vadu Dobrii se numărau printre aşezările pline de viaţă de la poalele Munţilor Poiana Ruscă.

În general localnicii aveau în trecut case mari din lemn, cărămidă sau piatră, marmura fiind întânilnită la construcția caselor din satul Alun despre care v-am vorbit acum 2 episoade.

Pădurenii de aici din satul Cernișoara Florese erau mereu preocupați să își păstreze gospodăriile îngrijite, creşteau animale şi îşi munceau pământurile. În perioada de glorie a industriei în Ținutul Pădurenilor, localnicii lucrau la cariera de marmură din satul Alun, la funicularele care traversau Ţinutul Pădurenilor, în exploatările forestiere din zonă, în minele din Vadu Dobrii, Ghelari şi Teliuc şi la cariera de la Lelese. Cel mai la îndemână le era să lucreze în satul Alun fiindcă este situat aproape de satul Cernișoara Florese, la aproape 3 km. 

Mulți ar spune că satul este oarecum special datorită numelui său, pentru că așa cum ne indică sugestiv și numele, așezarea actuală s-a format în anul 1913 prin contopirea celor două sate, anterior localități distincte. Noi am spune că este special datorită amplasării lui geografice. Satul Cernișoara Florese este singurul sat din comunei Bunila care este așezat în vale şi nu pe o creastă de deal. Ceea ce îl face extrem de asemănător cu celelalte sate din comună și nu numai este preocuparea locuitoriulor pentru credința în Dumnezeu. 

„Cuvioasa Parascheva„ este printre preferata pădurenilor. Multe biserici de aici poartă acest hram, printre care și biserica din satul Cernișoara Florese. Biserica de Lemn "Cuvioasei Parascheva" a fost construită între anii 1937-1938 în timpul păstoririi preotului Adrian Botici. Aceasta nu este prima biserică din sat, predecesoarea ei fiind o bisericuță, care a fost ridicată în anul 1723 potrivit pisaniei păstrate pe o bârnă de stejar. Suprinzător pentru unii este că în actuala biserică se afl atât ușile împărătești, cât și de icoanele mobile, executate pe lemn și pe sticlă care provin de la vechea biserică. 

În ceea ce privește arhitectura bisericii „Cuvioasa Parascheva„ vă putem spune că planul este dreptunghiular, iar absida este nedecroșată, poligonală cu trei laturi. Mai mult decât atât, turnul-clopotniță, care este unul nu prea înalt se află deasupra pronaosului, fiind învelit în totalitate în tablă .Acesta are acoperișul în forma de coif piramidal, care este acoperit cu țigla.

Edificiul are o singură ușă care este amplasată în partea dinspre apus. 

Acestea fiind spuse sperăm că am reușit să surpindem esențialul despre satul Cernișoara-Florese, acest mic sat izolat din Ținutul Pădurenilor unde proverbul „unde-s doi, puterea crește„ se aplică din anul 1913 încoace.

Autor: Georgiana-Mariana Balan 

                                                          Din Inima Pădurenilor  & Ținutul Pădurenilor - România


_______________________

Sursa:


https://ro.wikipedia.org/wiki/Cerni%C8%99oara_Florese,_Hunedoara

https://adevarul.ro/stiri-locale/hunedoara/asfalt-in-cernisoara-florese-satul-ascuns-din-2190619.html

https://adevarul.ro/stiri-locale/hunedoara/video-satele-de-vis-din-comuna-unde-nu-a-ajuns-1893366.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Cerni%C8%99oara-Florese

0 Comentarii